Doorzoek volledige site
01 oktober 2020

CLT-bouw met Facadeclick: weinig bouwafval en duurzame materialen

Illustratie | © Facadeclick

Houtbouw maakt ongeveer 10% uit van de nieuwbouwwoningen in België. Bouwheren kiezen ervoor omdat het een ecologisch en duurzaam alternatief is voor traditioneel bouwen. Daarnaast is het ook een snelle bouwmethode. CLT of Cross Laminated Timber staat letterlijk voor het verlijmen van verschillende houtlagen tot massieve platen, waarbij de lagen kruiselings verlijmd worden. Op die manier worden de platen extra stevig, maar blijven ze toch licht. Met een voorbeeld uit de praktijk toont specialist ter zake Facadeclick de troeven van CLT aan.

CLT is een relatief nieuwe bouwmethode, maar van de nieuwe houtbouwwoningen in België maken ze ondertussen toch al 10% uit. Het is een methode die nog sneller gaat dan houtskeletbouw. Op enkele weken is de woning winddicht en na enkele maanden kan een woning volledig klaar zijn.

 

Waarom Facadeclick?

De particuliere aannemer van deze woning bouwt alleen woningen in CLT. Toch wilden de architect en de bouwheer een bakstenen gevel, maar wel op voorwaarde dat het binnen hetzelfde ecologische concept paste als de hele constructie. Dat betekende: zo weinig mogelijk bouwafval en gebruik van duurzame materialen. Op die manier kwamen ze uit bij Facadeclick. 

Omdat er bij dit snelbouwsysteem geen cement wordt gebruikt, is er geen water nodig en reduceert het bovendien de CO2 -uitstoot die anders vrijkomt bij de productie van cement. Daarnaast is een Facadeclick-gevel volledig circulair, omdat de stenen bij afbraak volledig gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.

Een verschil tussen traditionele woningbouw en CLT is ook dat bij CLT de ramen op voorhand worden geplaatst, terwijl normaal gezien eerst de gevel wordt gebouwd en dan de ramen erin worden gezet. Met een kleine aanpassing aan de Facadeclick-geveldrager werd het systeem aangepast om hier soepel mee om te gaan.

 

Help, geen metselaars!

Aangezien de aannemer alleen woningen bouwt in CLT, heeft hij geen metselaars in dienst, maar schrijnwerkers. Niet zo eenvoudig als je dan een bakstenen gevel wil…

Maar dat kon opgelost worden dankzij de eenvoud van Facadeclick. De gevel wordt hier immers niet met mortel gemetst of gelijmd, maar de stenen worden als LEGO-blokken op elkaar gepast en gemonteerd met verbindingsstukken. Op die manier kan iedereen foutloos een nieuwe gevel plaatsen. Dat levert een mooie, voegloze gevel op die bovendien sterker is dan een traditionele gevel. 

Na een korte opleiding gingen de schrijnwerkers aan de slag en op 15 werkdagen plaatsten zij de gevel helemaal zelf, inclusief isolatie. 

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS