Doorzoek volledige site
01 oktober 2020 | LIESBETH VERHULST

David Adjaye bekroond met RIBA Royal Gold Medal 2021

Sir David Adjaye OBE Illustratie | Alex Fradkin

De Brits-Ghanese architect David Adjaye is zopas bekroond met de RIBA Royal Gold Medal, een van de belangrijkste architectuurprijzen ter wereld. Met deze medaille - persoonlijk goedgekeurd door de Britse Queen - bekroont het Royal Institute of British Architects een persoon of organisatie met een 'aanzienlijke invloed op de vooruitgang van de architectuur'.

David Adjaye laat zijn werk naar eigen zeggen beïnvloeden door hedendaagse kunst, muziek en wetenschap tot Afrikaanse kunstvormen en het stedelijk leven. Zijn omvangrijk oeuvre omvat na 25 jaar zowel privéwoningen, tentoonstellingen en meubelontwerp  als belangrijke culturele gebouwen en stedelijke masterplannen.

Al sinds de start van zijn carrière combineert Adjaye zijn praktijk met onderwijs in architectuuropleidingen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar hij professor is aan de prestigieuze univereiteiten van onder meer Harvard en Princeton.


Adjaye Associates

Zijn bureau Ajaye Associates, is opgericht in 2000 en heeft vandaag kantoren in Accra, Londen en New York met projecten over de hele wereld. Adjaye Associates is het meest bekend voor het Smithsonian National Museum of African American History and Culture in Washington DC (2016). Ook Sugar Hill Mixed Use Development in Harlem, New York (2015) en het Nobel Peace Centre in Oslo, Noorwegen (2005) prijken op het palmares van het bureau.


Prijsbeest
Ook als student werd Adjaye al opgemerkt het Royal Institute of British Architects (RIBA). In 1990 won hij al de RIBA Bronze Medal. En ook bij het Britse koningshuis is hij geliefd want in 2017 werd hij geridderd.

Adjaye treedt met de RIBA Royal Gold Medal in de voetsporen van onder meer Grafton Architects (2020), Nicholas Grimshaw (2019) en Zaha Hadid (2016).