Doorzoek volledige site
05 oktober 2020 | WOUTER POLSPOEL

Gert Van Ginneken (VG Architecten) over Archicad: “Na een demosessie hier op kantoor, was onze keuze snel gemaakt”

Eén van de ontwerpen van VG Architecten in Archicad. Illustratie | VG Architecten

In de reeks ‘BIMmers aan het woord’ geeft KUBUS architecten(bureaus) die in een recent of verder verleden de overstap naar Building Information Modeling, kortweg BIM, maakten, via een webinar een podium om te duiden hoe die nieuwe manier van ontwerpen hun leven veranderd heeft. Recent was het aan Gert Van Ginneken van VG Architecten. Zijn ervaringen met BIM zijn nog relatief pril, want hij maakte gebruik van de coronalockdown om de sprong naar Archicad te wagen. “Na een drie uur durende demosessie van verdeler KUBUS hier bij ons op kantoor, was de keuze voor Archicad snel gemaakt”, klinkt het.

VG Architecten, opgericht in 2009, telt met Gert Van Ginneken en Amber Van de Weyer maar twee vaste medewerkers. “Die kleinschaligheid is een bewuste keuze. Al werken we soms wel met freelancers”, begon Van Ginneken te vertellen. “Ons bureau ligt in Kalmthout en wij werken vooral ‘rond de kerktoren’. Ons werkgebied strekt zich uit over Kalmthout en randgemeenten als Stabroek, Kapellen, Essen en Brasschaat. Af en toe ontwerpen we ook wel eens elders te lande, maar dat is toch eerder de uitzondering.” Het bureau spitst zich vooral toe op groepswoningbouw – nieuwbouw – maar ontwerpt nu en dan ook private woningen, retail, sportinfrastructuur, kantoor- en kmo-gebouwen en openbare ruimte. “Voor elk project stellen wij afhankelijk van de aard van het project een multiprofessioneel team samen.”

In 2009 tekende Van Ginneken enkel in 2D, maar sinds enkele jaren is hij ook bedreven in SketchUp Pro. “Maar we bleven daarnaast toch ook nog altijd werken in 2D. En hoe meer je switcht tussen twee programma’s, hoe meer fouten je maakt. Omdat dat ook echt veel tijd kost, was het tijd om over te schakelen naar BIM, temeer omdat je zo ook nog eens veel info uit je model kan halen én we de vraag ook steeds vaker kregen van aannemers, zeker bij grote projecten. Bovendien wilden wij als bureau ook zo veel als mogelijk circulair ontwerpen, en daar kan BIM natuurlijk perfect bij helpen.”


Gestart dankzij baby en COVID-19

Maar zoals dat zo vaak gaat, werd de overstap uitgesteld tot er echt een aanleiding voor was. “Toen enkele maanden geleden Ferre werd geboren, de zoon van mijn collega Amber, en rond dezelfde periode het land in lockdown ging omwille van COVID-19 en het daardoor ineens een pak rustiger werd, besloot ik ervoor te gaan”, mijmerde Van Ginneken. “Maar we moesten toen nog een geschikte BIM-software kiezen. Amber en ik hadden daarom enkele criteria bepaald waaraan die moest voldoen. Zo moest het programma intuïtief aansluiten bij de programma’s waar we al mee werkten, moest het kostenefficiënt zijn, mocht het niet te veel aanpassingen vragen aan onze computers en servers, moest het zo veel mogelijk functionaliteiten bevatten en de software moest ook nog groeimarge hebben. We bekeken enkele opties, maar toen de mensen van KUBUS, in België en Nederland verdeler van Archicad, bij ons op kantoor een drie uur durende demo kwamen geven over Archicad, waarbij we onbeperkt vragen mochten stellen, was onze keuze snel gemaakt.”


Meteen ook KeyMember

“Je merkt dat Archicad ontwikkeld is voor maar ook door architecten, wat belangrijk was gezien het feit dat er bij ons 0% voorkennis aanwezig was. De werkmethodiek sluit ook naadloos aan bij onze bureaumethodiek. Maar één van de grootste pluspunten van Archicad, vind ik de integratie van rendersoftware.”

VG Architecten koos er ook meteen voor KeyMember te worden. “Omdat je dan gewoon nog een pak meer krijgt in je Archicad-licentie, zoals de Meetstaat Manager, upgrades, koppeling van de layerstructuur met VMSW, je bent Omgevingsloket-ready … Ook van de directe link met TwinMotion via een plug-in zijn wij grote fan. Zo maak je in geen tijd mooie filmpjes van je projecten.”


“Logisch opgebouwd”

“Ik wil wel benadrukken dat het absoluut noodzakelijk is om de basiscursus te volgen. Je krijgt op vier dagen tijd enorm veel info, maar omdat Archicad zo logisch is opgebouwd, valt die ook goed te verwerken. Stoot je toch nog op problemen, dan is de hulpfunctie in Archicad bijzonder handig. Wij hebben daarmee alle problemen waar we op stootten kunnen oplossen. En mocht dat toch een keer niet lukken, dan is er nog altijd de optie om rechtstreeks naar KUBUS te bellen. Ik wil wel waarschuwen voor een valkuil: veel architecten zullen te snel te gedetailleerd willen werken, terwijl het beter is je af te vragen wat nodig is in welke fase.”

VG Architecten merkt dat klanten dankzij Archicad veel beter inzicht krijgen in hun ontwerpen. “Terwijl we zelf dan weer kunnen doorwerken tot op het laatste moment voor het bezoek van of aan de klant. Vroeger moesten we al een dag op voorhand alle plannen beginnen opmaken en die daarna nog afdrukken. Al die aparte plannen worden nu automatisch gemaakt in Archicad en we hoeven ze ook niet meer één voor één uit te printen.”

Binnen anderhalf jaar hoopt VG Architecten enkel nog Archicad te gebruiken en niet langer 2D-tekensoftware, wat het nu af en toe wel nog doet. “We kunnen dus nu stilaan beginnen een hele hoop licenties te schrappen, wat een slok op de borrel zal schelen. SketchUp Pro gaan we misschien wel behouden omdat je met die software bijvoorbeeld volumestudies kan maken of terreinaanleg kan ontwerpen die je dan in Archicad kan gebruiken. Met twee Archicad-licenties verwachten we na zo’n goeie vier jaar return on investment te hebben.”

“In onze ideale BIM-wereld”, besloot Van Ginneken, “kunnen wij als architecten veel info uit het model halen, is dat model altijd up-to-date, kunnen we snel en eenvoudig conflicten oplossen en zal uiteindelijk ook het gebouwmanagement achteraf een pak simpeler zijn.”


Vragenronde

Na het webinar werden nog twee interessante vragen gesteld, die we uiteraard nog meegeven.

  • Biedt BIM ook voordelen voor eengezinswoningen, want er wordt wel eens gezegd dat dat soort projecten te klein is om de troeven van BIM te ervaren?

“Zo’n projecten zijn zeker niet te klein voor BIM. Bij het ontwerpen van een particuliere woonst zit je samen met de uiteindelijke bewoners ervan. Het is dan handig om een 3D-model te hebben waarin je meteen van alles kan aanpassen. Bij grotere projecten, voor dewelke BIM omwille van hun technische complexiteit natuurlijk ook is aangewezen, is dat vaak niet het geval. Je zit dan vaak samen met een ontwikkelaar die zich op dat moment over de inrichting nog niet te veel aantrekt. Dat is een zaak voor de uiteindelijke koper.”
 

  • Archicad komt met een bibliotheek met BIM-elementen als ramen, deuren, meubilair … en er is ook nog BIMobject. Gebruiken jullie daarnaast ook bibliotheken van leveranciers, zoals pakweg een bib met dakramen van VELUX?

“Wij werken niet uitsluitend met de standaardbib in Archicad en BIMobject en kunnen zeggen dat de integratie van andere bibliotheken in Archicad naadloos kan gebeuren.”

GERELATEERDE DOSSIERS