Doorzoek volledige site
06 oktober 2020

Consortium IMM/Unity bouwt vooruitstrevend vaccincomplex voor Universiteit Antwerpen

Illustratie | Proof of the sum
Illustratie | Proof of the sum
Illustratie | Proof of the sum
Illustratie | Proof of the sum
Illustratie | Proof of the sum
Illustratie | Proof of the sum
Illustratie | Proof of the sum
Illustratie | Proof of the sum
Illustratie | Proof of the sum

De Universiteit Antwerpen gaat een vooruitstrevend innovatiecentrum bouwen dat toelaat om versneld nieuwe vaccins te testen: Vaccinopolis. Maandag werd bekendgemaakt welke bouwpartners het prestigeproject in goede banen mogen leiden. Die eer valt te beurt aan het consortium met de toepasselijke naam IMM/Unity. Proof of the sum, Exilab, Abstract Architecten, burO Groen en Establis zijn verantwoordelijk voor het integrale ontwerp. De realisatie is in handen van Jansen Building Group, Jansen Cleanrooms en Cordeel. En Imtech Belgium neemt samen met Jansen Cleanrooms 15 jaar lang het onderhoud voor haar rekening. Omwille van de wereldwijde vraag naar vaccins realiseren de partners het innovatiecentrum op 1,5 jaar tijd met respect voor de uitzonderlijk hoge veiligheidsnormen.

Vaccins behoren tot de belangrijkste verwezenlijkingen van de moderne geneeskunde. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat tussen 2010 en 2015 minstens 10 miljoen sterfgevallen voorkomen werden dankzij wereldwijde inentingscampagnes. De ontwikkeling van vaccins is dus een succesverhaal geweest. 

Maar door radicale veranderingen in de dichtheid, de leeftijdsstructuur en het reisgedrag van de bevolking, en ook door de klimaatverandering en verstoringen in de gezondheidszorg, dreigen zowel oude als nieuwe ziekteverwekkers uit te groeien tot pandemieën die de volksgezondheid wereldwijd in het gedrang brengen. De verspreiding van SARS-CoV-2 is daar slechts één voorbeeld van. We hebben nood aan zeer snelle ontwikkeling, productie en verspreiding van vaccins tegen potentieel onbekende ziekteverwekkers, en dat vormt een enorme uitdaging.

Vanuit de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) en Université Libre de Bruxelles (ULB) bundelen prof. Pierre van Damme en prof. Arnoud Marchant hun krachten: “Een techniek die in de toekomst een sleutelrol zal spelen bij het ontwikkelen en testen van nieuwe vaccins is het gebruik van gecontroleerde humane infectiemodellen (CHIM: Controlled Human Infection Models). "Men spreekt ook van 'human challenge'-onderzoek, omdat men gezonde proefpersonen in feite gaat 'uitdagen' door hen bloot te stellen aan een verzwakte versie van een bepaalde ziekteverwekker, of aan de oorspronkelijke ziekteverwekker als er een doeltreffende therapie beschikbaar is. Dankzij zulke CHIM-studies kunnen vaccins sneller ontwikkeld en getest worden, en deze methode is ook relatief goedkoop."

De Belgische federale regering investeert samen met private partners in een open innovatiecentrum en laboratoria voor dit 'human challenge'-onderzoek. De infrastructuur van het op te richten innovatiecentrum combineert een unieke fase één CHIM-proefeenheid voor het testen van nieuwe vaccins met geavanceerde immunologische laboratoriumcapaciteit. Dit innovatiecentrum krijgt de naam ‘Vaccinopolis’ en verrijst vanaf 2021 op Campus Drie Eiken van de Antwerpse universiteit.

 

Selectie IMM/Unity

Het consortium IMM/Unity mag het bouwproces in goede banen leiden, zo maakte UAntwerpen maandag bekend. De voornaamste redenen voor die beslissing? De ervaring en specialisatie van de partners in soortgelijke projecten.

“We werken volgens een zogenaamde ‘design, build & maintain’-formule (DBM)”, weet architect Roy Pype (Proof of the sum). “Proof of the sum, Exilab, Abstract Architecten, burO Groen en Establis zijn verantwoordelijk voor het integrale ontwerp (design). De realisatie (build) is in handen van Jansen Building Group, Jansen Cleanrooms en Cordeel. En Imtech Belgium neemt samen met Jansen Cleanrooms 15 jaar lang het onderhoud (maintain) voor haar rekening.”


Programma

In Vaccinopolis kunnen straks zowel poliklinische als klinische studies plaatsvinden op zowel BSL2- als BSL3-niveau. Naast vergader- en kantoorruimte voor de medewerkers omvat het programma laboratoria (BSL2 en BSL3), onderzoeksruimtes en verblijfs- en ontspanningsfaciliteiten. Zo kunnen onderzoeksgroepen van maximaal 30 personen voor een periode van een dag tot enkele weken in Vaccinopolis verblijven.
 

Ongekende snelheid  

Uitzonderlijke omstandigheden vereisen uitzonderlijke maatregelen. COVID-19 bewijst dat virussen snel en onverwacht kunnen toeslaan. Daarom korten de projectpartners de gebruikelijke doorlooptijd (normaal gesproken 4 à 5 jaar) in tot 1,5 jaar: op 1 maart 2022 opent Vaccinopolis al de deuren.

Eric Vanhees (COO Jansen Cleanrooms) zet graag de tanden in dit prestigieuze project: “De uitdaging is om de extreem korte doorlooptijd te verzoenen met het vereiste biotechnologische veiligheidsniveau. Omwille van de wereldwijde urgentie verkorten we elke fase van het proces, van het ontwerp (in een recordtijd van 5 weken) en de onderhandeling (8 weken) tot de vergunningsaanvraag en de uitvoering. Dankzij het prefab bouwsysteem CD20 realiseren we een gebouw van 4 verdiepingen hoog in amper 9 maanden. Bovendien respecteren we de normen van de uitzonderlijke bioveiligheidsklasse 3. Dat doen we door goed na te denken over de circulatie van mensen en materialen in het gebouw, kritische ruimtes zo te bouwen dat je ze afzonderlijk kan desinfecteren en te kiezen voor gladde (lees hygiënische en makkelijk te reinigen) afwerkingsmaterialen.”