Doorzoek volledige site
13 maart 2013

Tweede adem voor Kosmos dankzij CRU!

Recent startte een landschapsaanlegproject van CRU!-architecten voor de afdeling Natuur en Bos in Heuvelland. Kort gesteld gaat het om de voormalige vakantiekolonie ‘De Kosmos’, dat in het collectief geheugen van de West-Vlaming geprent staat als de belangrijkste zwemplaats en vakantiepatronaat van de westhoek. Er staat ook een beschermd monument uit de periode rond de eerste wereldoorlog op, een mooi voorbeeld van vroeg modernisme. De taak van CRU! was een visie over het gehele landschap errondheen te geven, en een concrete landschapsaanleg voor de benedenzone van dit monument.
Vorige week startte een landschapsaanlegproject van CRU!-architecten voor de afdeling Natuur en Bos in Heuvelland (buurt Kemmelberg, West-Vlaanderen). Kort gesteld gaat het om de voormalige vakantiekolonie ‘De Kosmos’, dat in het collectief geheugen van de West-Vlaming geprent staat als de belangrijkste zwemplaats en vakantiepatronaat (CM) van de westhoek. Er staat ook een beschermd monument uit de periode rond de eerste wereldoorlog, een mooi voorbeeld van vroeg modernisme. De taak van CRU! was een visie over het gehele landschap errondheen te geven, en een concrete landschapsaanleg te ontwerpen voor de benedenzone van dit monument.




Er werd gewerkt met zichtassen en ontmoetingsplaatsen, waarbij de belangrijkste elementen een overdekte ontmoetingsplaats (de voormalige boskanterswoning die enkel als een ‘schil’ behouden werd), een amfitheater (in de kom gevormd door de restanten van het oude zwembad) en een speelheuvel met asvormige glijbanen waren, naast enkele zitelementen die over het gebied ‘gestrooid’ werden.




Er werd gezocht naar een invulling die voor verschillende leeftijden toepasselijk was en er werd een vrij ruw karakter aan het geheel gegeven daar de omgeving hierom vroeg. Tegelijkertijd werd het enthousiasme van het modernisme (men kon de ‘kosmos’ met ruimteschepen bereiken en met beton kon men grote overspanningen maken) vertaald in een lijnenspel dat ook bij modernistische schilders zoals Kandinsky terugkwam.




Deze eerste harde layer die recent door de aannemer werd aangevangen, werd aangevuld met een tweede, zachte layer door de plaatselijke jeugdverenigingen. Ze maakten samen met de arbeiders van het ANB wilgentunnels, totempalen, hindernissenparcours en speelse natuurlijke kunstinstallaties. Op deze manier wordt het een ‘gedragen’ park, dat niet enkel in het brein van de ontwerpers ontstond, maar dat ook werd aangevuld door de uiteindelijke gebruikers. In verschillende sessies kwamen de ontwerpers, opdrachtgevers en jeugdverenigingen bijeen om referentievoorbeelden te bezoeken, ontwerpen te bespreken en samen de zachte tweede layer op te bouwen uit ruw materiaal, zoals bomen en stenen, dat ter plaatse voorhanden was. De voltooiing is voorzien rond september 2013 en zal wellicht gepaard gaan met een muzikaal optreden in het amfitheater.

FocusTV maakte volgende video over dit project.