Doorzoek volledige site
18 maart 2013

Nieuw parkeergebouw voor AZ Sint-Lucas in Gent

Het parkeergebouw van AZ Sint-Lucas & Volkskliniek is voor automobilisten en veel bezoekers vanaf de Ring rond Gent het eerste beeld dat van AZ Sint Lucas wordt opgevangen. Om die reden wordt in het ontwerp veel aandacht geschonken aan sfeer en uitstraling. Abscis Architecten splitste het gebouw in twee delen en creëerde een as die naar het ziekenhuis leidt en waarop het parkeergebouw wordt geënt.
Het parkeergebouw van AZ Sint-Lucas & Volkskliniek is voor automobilisten en veel bezoekers vanaf de Ring rond Gent het eerste beeld dat van AZ Sint Lucas wordt opgevangen. Om die reden wordt in het ontwerp veel aandacht geschonken aan sfeer en uitstraling. Abscis Architecten splitste het gebouw in twee delen en creëerde een as die naar het ziekenhuis leidt en waarop het parkeergebouw wordt geënt. Deze nieuwe verbindingsas wordt doorgetrokken tot aan de rand van de site en als laan ontworpen.




Het programma omvatte een nieuw parkeergebouw met plein en omgevingsaanleg. Het gebouw moet 1450 parkeerplaatsen voor personeel en bezoekers herbergen, dit alles met toepassing van de wet op de overheidsopdrachten en VIPA subsidiëring.




Bij het aankomen op de site opent het gebouw zich naar de bezoekers, die via een eenduidige in- en uitritsituatie de parking binnenrijden. Patiënten kunnen met de wagen rond de parking rijden en aan de inkomhal van het ziekenhuis afgezet worden. Automobilisten kunnen via een verkeerslus terug naar de Ring of alsnog hun wagen stationeren in het parkeergebouw.




Het doorgaand verkeer wordt beperkt tot urgentiediensten een een kiss en ride zone onder gebouw Oost. Zo ontstaat een verkeersarm plein waarop de bezoeker, patiënt en/of medewerker terecht komt na het parkeren.