Doorzoek volledige site
24 maart 2013 | SIMON SCHREURS

Renovatieblog van Gijbels reikt tips voor vitrinebouw aan

Elk bedrijfsgebouw heeft baat bij een mooie en grote vitrine, maar dat is in de praktijk niet altijd even evident. Bij de bouw ervan moeten veel factoren in acht genomen worden. Het financiële aspect komt uiteraard aan bod, maar veel belangrijker bij de bouw is conformiteit aan de veiligheidsnormen en EPB-wetgeving. In zijn renovatieblog zet Joël Melaerts van Mathieu Gijbels nv de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Elk bedrijfsgebouw heeft baat bij een mooie en grote vitrine, maar dat is in de praktijk niet altijd even evident. Bij de bouw ervan moeten veel factoren in acht genomen worden. Het financiële aspect komt uiteraard aan bod, maar veel belangrijker bij de bouw is conformiteit aan de veiligheidsnormen en EPB-wetgeving. In zijn renovatieblog zet Joël Melaerts van Mathieu Gijbels nv de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Of je nu een showroom hebt voor auto’s, een sportwinkel of een zaak van computers, een grote vitrine om je koopwaar ten toon te spreiden, is sowieso een must voor je bedrijfsgebouw. Less is more. Hoe minder profielen je ziet en hoe groter de raampartijen hoe beter. Maar heb je er al eens bij stil gestaan waaraan vitrines moeten voldoen en door welke factoren de prijs van een vitrine bepaald wordt?

Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat de vitrine conform de EPB-wetgeving is. Niet alleen om wettelijk in orde te zijn, maar ook om je energieverbruik in te dammen. Besparen op de isolatiewaarde van het glas is zowat het domste wat je kan doen. Het geld dat je hiermee kan besparen, weegt absoluut niet op tegen de energiebesparing die je kan realiseren door te kiezen voor glas met een lage u-waarde. In dat verband moet je zeker ook voldoende aandacht besteden aan de luchtdichte aansluiting van het raam. Koudebruggen zijn immers nefast voor de gehele isolatiewaarde en kunnen de voordelen van super geïsoleerd glas volledig te niet doen.

Veiligheid


Maar er is meer dan enkel de thermische isolatie als we het over vitrines hebben. Sta zeker ook stil bij de veiligheid. Wat dit betreft, legt de wetgever – niet ten onrechte – vrij strenge eisen op die ook hun gevolgen hebben voor de kostprijs van de vitrines. De wetgever eist dat wanneer het theoretisch mogelijk is om door het raam te vallen, het glas gelaagd moet zijn. Met gelaagd wordt bedoeld dat het glas moet voorzien zijn van minimaal 2 of meerdere folies die bij glasbreuk het glas bij elkaar houden en dus voorkomt dat mensen zich kunnen verwonden aan de scherven. Enkel glas is af te raden omdat de boetes onder invloed van EPB hoger liggen dan het prijsverschil tussen enkel en dubbel glas.

    

Vitrines van autozaken


Tenzij je mijn opmerking hierboven over de isolatiewaarde van het glas volledig in de wind slaat en je nog voor enkel glas opteert, bestaat elk vitrineglas vandaag uit minimum twee glasplaten. Zowel de binnenste als de buitenste glasplaat moet – als er geen borstwering bestaat – gelaagd worden om veilig te zijn en dat kan natuurlijk een flinke hap uit je budget nemen.

De moeite dus om te zien of er geen alternatieven zijn, want die zijn er zeker. Als je bijvoorbeeld op een hoogte van één meter een horizontale verdeling aanbrengt die dienst doet als borstwering, moet enkel het onderste deel gelaagd worden. Of als je binnen een borstwering plaatst voor de glaspartij, is gelaagd glas aan de binnenkant geen verplichting. Aan de buitenkant zou je bij wijze van voorbeeld ook bloembakken kunnen plaatsen voor de vitrine, al dan niet met een niveauverschil. Zo ontstaat er een bepaalde afstand tussen het looppad en de vitrine waardoor er geen gevaar dreigt dat er iemand door het glas zou kunnen vallen. Ook in dit geval valt de verplichting van het glas te lagen weg. Door dergelijke ingrepen die je weinig of niets extra kosten, kan je besparen op de kostprijs van het glas zonder dat de veiligheid van de bezoekers in het gedrang komt.


Gelaagd glas


De kostprijs van het glas is niet alleen afhankelijk van de veiligheidslagen, maar zeker ook van de grootte en de dikte van het glas. Grootte en dikte zijn trouwens sterk gerelateerd aan elkaar. Hoe groter de oppervlakte, hoe dikker het glas zal zijn en hoe duurder de vitrine. Denk er ook aan dat ook de plaatsingskost kan oplopen als je voor groot en zwaar glas kiest. Grote raampartijen kunnen immers enkel met een kraan geplaatst worden.

Nuttig om weten: de maximale afmeting voor een glasplaat is 6 meter op 3.21 meter. Door hier slim op in te spelen, kan je door een aangepast ontwerp besparen op de kosten van je vitrine. Je architect kan je daar zeker in helpen, maar ook het team van Mathieu Gijbels geeft je gratis concreet advies om te komen tot een zo optimaal mogelijke verhouding en verdeling van het glas. Uiteraard binnen de krijtlijnen van het ontwerp van de architect en vooral binnen je budget.


Bron: De renovatieblog van Gijbels