Doorzoek volledige site
27 maart 2013 | JANNE VANNESTE

Mathieu Gijbels wint GreenLight Award 2013

Nv Mathieu Gijbels mocht van de Europese Commissie de GreenLight Award 2013 ontvangen. Het bedrijf verbruikt 75 % minder voor de verlichting van hun twee productieateliers en staat daarmee op de eerste plaats in België. Tussen bedrijven als AB Inbev, Quick, Brussel Airlines NV, Bayer Hispania, Vinci Park, Banque de France, ABN AMRO en WinTo GmbH stond Gijbels op Europees niveau op de tweede plaats.
Mathieu Gijbels nv mocht van de Europese Commissie de GreenLight Award 2013 ontvangen. Het bedrijf verbruikt 75 % minder voor de verlichting van hun twee productieateliers en staat daarmee op de eerste plaats in België. Tussen bedrijven als AB Inbev, Quick, Brussel Airlines NV, Bayer Hispania, Vinci Park, Banque de France, ABN AMRO en WinTo GmbH stond Gijbels op Europees niveau op de tweede plaats.

Uit een selectie van 230 bedrijven wiens dossier goedgekeurd werd, werden negen awards uitgereikt op een conferentie in Brussel over wetenschappelijke ondersteuning van de groei en werkgelegenheid in de EU. Een mooie prestatie van aannemersbedrijf Mathieu Gijbels dat tussen enkele klinkende namen staat zoals AB Inbev, Quick, Brussel Airlines NV, Bayer Hispania, Vinci Park, Banque de France, ABN AMRO en WinTo GmbH. Met 75% staat Mathieu Gijbels in België op nummer één wat betreft energiereductie, in Europa nemen ze plaats twee in beslag. Enkel Banque de France deed beter met 78%.

Energiereductie van 75 %

Vanuit de filosofie “wie energie-efficiënte gebouwen realiseert, moet zelf ook bewust met energie-efficiëntie omgaan” heeft Mathieu Gijbels samen met Encon een relightning programma opgestart. Encon uit Genk was verantwoordelijk voor de nulmeting en de nameting, en de conceptontwikkeling van het doorgedreven relightning programma voor de productiesites in Ellikom en Opglabbeek.

“We hebben zowel het staalatelier in Ellikom, als ons aluminium atelier, de plooihal en de magazijnen volledig uitgerust met een nieuw besturingssysteem waardoor we nu 75% energie besparen. Goed voor een besparing van 228.000 KWuur per jaar”, aldus Jan Tegenbos, kwaliteit-veiligheid- en milieuverantwoordelijke bij Mathieu Gijbels. “Concreet installeerden we: speciaal ontworpen lichtarmaturen met hoge reflectiecoëfficiënt met een elektronische sturing, super efficiënte ecolampen, daglichtsturing en aanwezigheidsregistratie. We hebben nu zelfs 250 lux lichtintensiteit waar we voor het project slechts 170 lux per werkplek haalden. De totale investering bedraagt 76.000 euro met een terugverdientijd van 2,8 jaar.”

GreenLight Award & GreenLight-programma

Verlichting bepaalt in veel organisaties een aanzienlijk deel van het elektriciteitsverbruik. Afhankelijk van het type organisatie kan dat aandeel wel oplopen tot meer dan de helft van het totale elektriciteitsverbruik. Met de modernste verlichtingsproducten kan het elektriciteitsverbruik gemakkelijk met 30 tot 50 procent worden verminderd. Investeringen in de modernste verlichtingstechnieken hebben meestal een terugverdientijd van slechts enkele jaren. Extra subsidies zijn dan ook niet meer nodig om het gebruik ervan in kantoren en fabrieken verder te stimuleren. Daarom beloont de Europese Commissie organisaties die extra aandacht aan kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige verlichting besteden met het GreenLight-certificaat.

In 2000 werd de GreenLight Award opgericht door de Europese Commissie. Via het GreenLight-programma hoopt de Europese Commissie het energieverbruik en aanwezigheid van schadelijke producten in de verlichting te verminderen. Ondertussen kent het programma 736 partners. “Er is geen prijs aan verbonden, maar het is wel een bevestiging van de inspanningen en het resultaat dat we behaald hebben met dit traject. Daarmee tonen we aan dat de voorbeeldfunctie op gebied van energie-efficiënt bouwen niet alleen beperkt blijft tot prediken maar dat we dat ook in de praktijk brengen,” aldus Jan Tegenbos.