Doorzoek volledige site
08 mei 2013 | KEVIN MOENS

Woonproject De Waterkant refereert aan baksteenverleden Rupelstreek

In de nabijheid van de Rupel in Terhagen (Rumst) werd het terrein van een oude baksteenfabriek door projectontwikkelaar Vanhaerents omgevormd tot het woonproject De Waterkant, dat vijftien woningen en drie residenties met 83 appartementen omvat. In de residentiële woonlocatie zijn dan ook talloze elementen terug te vinden die refereren aan het baksteenverleden.
In de nabijheid van de Rupel in Terhagen (Rumst) werd het terrein van een oude baksteenfabriek door projectontwikkelaar Vanhaerents omgevormd tot het woonproject De Waterkant, dat vijftien woningen en drie residenties met 83 appartementen omvat. In de residentiële woonlocatie zijn dan ook talloze elementen terug te vinden die refereren aan het baksteenverleden.




Het project De Waterkant ligt in een groene omgeving aan de Oude Baan in Terhagen (Rumst) en alle appartementen hebben een uitzicht op de Rupel. De woningen zijn elk voorzien van een privétuin en dubbele garage, gelegen langs een servitudeweg. De inplanting van de 3 residenties in het park is zo bepaald dat elk appartement gericht is naar de Rupel. Residenties Dijle en Nete zijn identiek en bestaan elk uit 22 appartementen en 21 overdekte staanplaatsen. Residentie Rupel bestaat uit 39 appartementen en 32 overdekte parkeerplaatsen.






Baksteenverleden

Het parement van de appartementen werd gedeeltelijk prefab uitgevoerd. De parementstenen zijn van producent Wienerberger, de firma die steenbakkerij Heylen heeft overgenomen. Zowel de architectuur als het raster van het openbaar domein verwijzen naar de vormen waarin de bakstenen destijds gebakken werden. Een oude schouw van de fabriek werd behouden en vormt een baken op de site. Vlakliggende en rechtopstaande bakstenen refereren aan het vroegere drogingsproces van de bakstenen en werden als bouwstenen voor het landschapsontwerp gebruikt. De verschillende legrichtingen zorgen voor spanning en tezamen met de lijnen en het ontwerp resulteren ze in een hoge belevingswaarde.




Circulatie

De onbebouwde ruimte is zo ontworpen dat de circulatie op een rationele manier gebeurt waarbij zo weinig mogelijk is verhard. Naast circulatiezones voor wagens voorziet het project verbindingen voor voetgangers en fietsers. Er lopen paden vooraan en tussen de rijwoningen en er is een verbinding gemaakt tussen de site, het centrum van Terhagen en het jaagpad van de Rupel. De goede aansluiting van Terhagen met de autosnelwegen staat garant voor een optimale bereikbaarheid.




De werken gingen van start in 2008 en in 2013 vond de oplevering plaats. Opdrachtgever was Vanhaerents Development, BURO II & ARCHI+I stond in voor het ontwerp. Establis voerde de studies omtrent stabiliteit uit en Vanhaertens fungeerde als hoofdaannemer.