Doorzoek volledige site
12 oktober 2020 | LIESBETH VERHULST

De Praatstoel: Michel Servaes (Michel Servaes Architectuur)

Michel Servaes Illustratie | Robin Keijenberg
Woning CC, Lanaken Illustratie | Philippe Van Gelooven
Woning CC, Lanaken Illustratie | Philippe Van Gelooven
Woning CC, Lanaken Illustratie | Philippe Van Gelooven
Woning CC, Lanaken Illustratie | Philippe Van Gelooven
Woning RN, Riemst Illustratie | Philippe Van Gelooven
Woning RN, Riemst Illustratie | Philippe Van Gelooven
Woning RN, Riemst Illustratie | Philippe Van Gelooven
Woning RN, Riemst Illustratie | Philippe Van Gelooven
Woning RN, Riemst Illustratie | Philippe Van Gelooven

"Het klinkt misschien cliché, maar de veelzijdigheid van het beroep maakt het ook net zo boeiend. De vele facetten die aan bod komen in een bouwproces gaande van ontwerp tot realisatie, het opbouwen van een vertrouwensband met de opdrachtgever, de (technische) kennis van het bouwen, het managen van je onderneming,…  Ik zou me met geen enkel ander beroep kunnen vereenzelvigen." Aan het woord is Michel Servaes van het gelijknamige bureau in Riemst. Na tien jaar freelance te hebben gewerkt voor enkele Limburgse architectenbureaus besloot Servaes vorig jaar de sprong te wagen en een eigen kantoor op te richten. Wij nodigden hem uit in onze Praatstoel. 

Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik trots ben op alle projecten die ik tot nog toe gerealiseerd heb. Om er twee op te noemen zijn het woning RN en woning CC.

Woning RN te Riemst: een compacte en strakke woning afgewerkt in een witte sierpleister. De woning is gelegen in een uithoek van een grotere verkaveling waarin alle bouwstijlen voorkomen. Omdat de woning op het uiteinde gelegen is, geeft deze uit op een groene omgeving. Hier werd gretig op ingespeeld door de woning van grote raampartijen te voorzien. De grens binnen/buiten vervaagt als het ware.

Woning CC te Lanaken: een vrijstaande eengezinswoning, gelegen in een kleine verkaveling. De sobere uitstraling en de fijne detaillering geven de woning een tijdloos karakter.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Een project in uitvoering waarvoor ik hoge verwachtingen koester, is woning PH in Bilzen: het betreft een nieuwbouw, vrijstaande en ruime eengezinswoning waarbij zowel architectuur, interieur (i.s.m. een interieurarchitect) als omgevingsaanleg in één keer worden uitgevoerd.

Met een gevelbreedte van meer dan 23 meter in een rood genuanceerde gevelsteen is de woning aanwezig in het straatbeeld. Gezien deze gelegen is langs een drukke weg, werd de voorgevel gesloten gehouden en werd de nadruk gelegd op de tuin. Voor de gevelsteen werd gekozen een mix te maken van twee types gevelstenen in een 40/60 verhouding. Op deze manier werd een bijkomende dimensie aan de gevelsteen gegeven met een zacht, genuanceerd kleurenpallet. Daarnaast werd een accent gelegd in de gevel door middel van een band in verticaal gevelmetselwerk die rondom de volledige woning loopt. De band geeft de woning een zekere geleding.

In de voorgevel werd een aluminium gevelbekleding toegepast met een verticale profilering waarachter twee garagepoorten ‘onzichtbaar’ weggewerkt werden, alsook het raam van het bureel als de toegangsdeur. Op de verdieping werd er gewerkt met dakrandhoge ramen hetgeen het bovenvolume luchtig maakt. Dit alles is afgewerkt met een slanke dakrand om de belijning kracht bij te zetten.

De woning heeft een ruim en praktisch grondplan. Elke ruimte werd tot op de centimeter uitgepuurd. Reeds van bij het eerste ontwerp werd er rekening gehouden met voldoende bergruimten door middel van inbouwkasten. Een eyecatcher in de woning is de trap die het gelijkvloers met de verdieping verbindt. Deze bestaat uit traptreden zonder opkant waar je als het ware door kan kijken. Boven de trap bevindt er zich een lichtstraat over de volledige lengte van de trap, dit uit één glasplaat zonder enige profilering. Het zenitale licht valt diep in het hart van de woning en zorgt voor een bijzondere lichtspeling. Momenteel is de ruwbouwfase gefinaliseerd en is het interieur volop in uitvoering.

Naast dit project in uitvoering heb ik ook hoge verwachtingen voor woning SH in Hasselt: een moderne villa in de groene buitenrand van de stad. Voor dit dossier werd zopas een omgevingsvergunning aangevraagd. Het ontwerpproces heeft bijna een jaar in beslag genomen. Het kriebelt dan ook enorm om tekening en 3D-impressie binnenkort realiteit te zien worden.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Een gebouw dat me telkens weet te bekore,n is het bezoekerscentrum en uitkijkpunt ’t Zwin van Coussée & Goris Architecten. Dit omwille van de combinatie van een aantal elementen: de langgerektheid van het gebouw en de inpassing ervan in zijn natuurlijke omgeving, het spel van hoge en lage volumes, de combinatie van de donker gebeitste houten gevelbekleding in met de houtskeletbouw en betonnen elementen in verschillende uitvoeringen van het interieur. De repetitie van de portieken... Het gebouw en zijn omgeving stralen een zekere rust uit die ik zeker weet te appreciëren.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Peter Zumthor, David Chipperfield, Mies van der Rohe.


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Het Kolumba Museum in Keulen van Peter Zumthor.


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

CAS architecten. Een jong bureau met reeds een aantal unieke residentiële projecten in hun portfolio.


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Het klinkt misschien cliché, maar de veelzijdigheid van het beroep maakt het net ook zo boeiend. De vele facetten die aan bod komen in een bouwproces gaande van ontwerp tot realisatie, het opbouwen van een vertrouwensband met de opdrachtgever, de (technische) kennis van het bouwen, het managen van je onderneming,…  Ik zou me met geen enkel ander beroep kunnen vereenzelvigen.

Momenteel zijn mijn kinderen, Mirthe (4j.) en Louis (1,5j.), te jong om hier nu al uitspraken over te doen. In eerste instantie zal ik hen vrij laten in hun ontwikkeling en latere studiekeuzes. Indien zij toch eenzelfde interesse en passie voor architectuur zouden vertonen, zal ik hen hierin zeker stimuleren.
 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Het is niet zozeer een ontmoeting die bepalend is geweest voor mijn architecturale ontplooiing, maar eerder de architectuurstudie zelf die mijn passie voor architectuur, interieur en omgeving heeft laten exploderen.  Als kind was ik al creatief bezig. Samen met mijn broer bouwden we hele dorpen in Lego. Ik tekende ook heel graag, iets wat ik de dag van vandaag nog steeds graag doe.  

Het is een jaarlijkse traditie om met enkele van mijn vrienden/studiegenoten een uitstap te maken naar steden in zowel binnen- als buitenland om architectuur op te zoeken en te beleven. Dit alles draagt bij aan de wijze waarom ik vandaag de dag architectuur ervaar, beleef en uitoefen.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Zeer zeker! Ik ben aan mijn architectuuropleiding gestart met de droom om ooit eigen projecten te kunnen realiseren. In 2019, exact 10 jaar na mijn afstuderen, had ik voor mezelf een kantelpunt bereikt. Na 10 jaar als freelance architect voor enkele Limburgse architectenbureaus gewerkt te hebben in combinatie met het uitbouwen van een persoonlijk portfolio, werd het voor mezelf tijd een eigen weg in te slaan.


Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Projectontwikkelaar met oog voor kwaliteitsvolle architectuur.
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) te Diepenbeek, inmiddels Universiteit Hasselt (UHasselt).
Bij wie hebt u stage gelopen? Architectenbureau PCp uit Genk.
Wat was de titel van uw eindwerk? De tussenruimte.
Favoriet architectuurboek: boekenreeks van Buitengewoon Belgisch Bouwen.
Favoriet ander boek: ik lees veel online.
Favoriete film: Doe mij maar een spannende serie.
Favoriet tv-programma: De Slimste Mens ter Wereld.
Favoriete muziek: Paul Kalkbrenner.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Een dagje uitwaaien aan de kust met mijn gezin.
Favoriete Belgische stad: Gent
Favoriete Europese stad: Voor de Brexit zou ik Londen gezegd hebben. Ik heb ook wel fijne herinneringen aan Barcelona.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Een zonnig land, een land waar EPB-regelgeving minder aan de orde is.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Actief: hardlopen in de ochtend net voordat de wereld ontwaakt. Heerlijk!
Favoriete architectuursite? Instagram: ik volg voornamelijk (interieur)architecten, landschapsarchitecten, kunstenaars,… waardoor er dagelijks een update bekomen wordt.
Favoriete andere website? Youtube.