Doorzoek volledige site
12 oktober 2020

Belgische ingenieur Willem Hubrechts wint Young Talent Architecture Award 2020

Illustratie | Fundacio Mies van der Rohe

Zopas heeft de Fundació Mies van der Rohe de winnaars bekendgemaakt van de Young Talent Architecture Award 2020. Deze prijs maakt inherent deel uit van de European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award (EU Mies Award). Vier projecten vielen in de prijzen, waaronder het project 'Off the grid' van Willem Hubrechts. De student aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven werkte een oplossing uit voor de bedreigde watervoorziening in de Peruviaanse stad Ayacucho.

Het bekroonde project van Willem Hubrechts herdenkt de relatie tussen watermanagement, verstedelijking en de rol van zelfbesturende lokale gemeenschappen in tijden van klimaatverandering die de watervoorziening in Ayacucho, een stad in het Peruviaanse Andes-gebergte, bedreigt. Hubrechts detecteert ongebruikte ruimtes in het stedelijke weefsel en activeert ze als infrastructuren voor waterrecyclage die tezelfdertijd nieuwe publieke ruimtes genereren. Het ontwerpvoorstel is sterk geënt op de traditionele Andes-cultuur. Als architect tracht Hubrechts de historische waterinfrastructuur te vertalen naar een nieuwe stedelijke context.

Hier kan je meer lezen over Off the grid en de andere winnaars van  de YTAA. Alle genomineerde  projecten worden volgend jaar tentoongesteld tijdens de Biennale Architettura 2021 in Venetië.

YTAA is een organisatie van de Fundació Mies van der Rohe met de steun van de Europese Unie. Door de meest getalenteerde afgestudeerde architecten en de beste architectuurbedrijven- en instellingen in Europa samen te brengen, krijgen de winnaars van de YTAA de kans om strategieën en synergieën te ontwikkelen met de bedrijven en instellingen van hun keuze.