Doorzoek volledige site
12 oktober 2020 | FILIP CANFYN

Steen & Been: Witte Sergio

Jan des Bouvrie Illustratie | Erwin Olaf Springveld

Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest dat Jan des Bouvrie op 78-jarige leeftijd overleden is. Deze Nederlandse interieurgoeroe met sterallures roept bij hem alvast jeugdherinneringen op.

In de jaren zeventig, toen ik opgroeide en vooral puberde, lag bij ons thuis, prominent op de salontafel, de glanzendverse Avenue, het Nederlandse lifestyletijdschrift (vanaf 1965) voor de betere middenklassevrouw. (Mijn moeder voelde zich blijkbaar aangesproken door dat predicaat.) Dit klassevol vormgegeven grootformaatblad had het over mode, reizen, design, … en dicteerde wat bon ton moest worden boven en onder de Moerdijk. Ik herinner mij kunstige fotografie en forse teksten. C. Nooteboom, H. Claus, W.F. Hermans en andere notoire pennen vulden dan ook de kolommen van deze smaakpolitieglossy. En de illustere Wina Born alias de moeder van de Nederlandse gastronomie (een titel, die ze toen makkelijk kon krijgen wegens onontgonnen terrein) schreef culinaire geschiedenis met kritische restaurantrecensies en secure recepten. Dankzij haar werden koks opeens Bekende Nederlanders (ofte BNers in de volksmond).
 

"Zoals BNer Sergio Herman zijn volk wat beter leerde eten, zo kleurde BNer Jan des Bouvrie de Nederlandse panden wat witter." 


Ik moest aan Avenue en BNers denken toen ik las dat Jan des Bouvrie (°1942) ons tranendal verlaten had. Ik weet niet of deze lifestylegoeroe ooit in Avenue bejubeld werd maar het tegendeel zou mij verwonderen. Hij, superBNer, werd immers de vader van het Nederlandse interieur genoemd. Hij predikte, eerst als ontwerper, later als trendsetter-ondernemer, het witte minimalisme, de strakke symmetrie, het milde modernisme. Hij ontpopte zich vooral tot een media- en society-figuur, die op alle glamourevents opdook en dus ook in de roddelboekskes à la Privé, met zijn hand in de lende van een populaire zangeres of op de schouder van een bejubelde voetballer. Hij werd de designkoning van de BNers, die hem massaal vroegen om hun villa binnenin ook in het wit en vol té gek meubilair te zetten. En zo werd hij tenslotte de smaakmaker van de Gewone Nederlanders, die zoals de Gooische Vrouwen wilden wonen. Men beweert zelfs dat IKEA hem eeuwig dankbaar mag blijven: wat hij voor het duurdere segment bedacht dreef Gerrit en Neeltje naar de grootgrutter, waar ze voor een schijntje een afgelijnd ding konden kopen om regelmatig hun huiselijke look & feel bij te pimpen.

Zoals BNer Sergio Herman zijn volk wat beter leerde eten, zo kleurde BNer Jan des Bouvrie de Nederlandse panden wat witter. Nu mag hij het vagevuur aanpakken. (De hemel zou al wit zijn.)