Doorzoek volledige site
13 oktober 2020 | LIESBETH VERHULST

Sky One van a2o-architecten vormt nieuw baken aan Leuvense Vaartkom

Illustratie | a2o-architecten
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | a2o-architecten
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | a2o-architecten
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | a2o-architecten

Aan de Leuvense Vaartkom is Sky One recent voltooid. Het project getekend door a2o-architecten in opdracht van ontwikkelaar Dyls vormt het sluitstuk van een volledig bouwblok langs de oever van de Leuvense Vaart. Zijn opvallende onregelmatige architectuur maakt het een baken voor de nieuwe stedelijke ontwikkeling.

Sky One is gelegen tussen de Zeilstraat, de Vaartkom en het Engels Plein. Langs de noordzijde wordt het gebouw begrensd door de Ludenscheidsingel, die achter het Engels Plein gelegen is.

De onregelmatige vorm van het terrein creëert specifieke volumes met een sculpturaal ontwerp. Hoewel het bouwblok één monolithisch geheel vormt, maakt zijn opwaartse vorm een slanke indruk. De massiviteit van het volume wordt benadrukt door het gebruik van baksteen, maar tezelfdertijd geven diepe insnijdingen voor de ramen en balkons het gebouw een fris karakter.
 

Verbonden met omgeving

De connectie met het gelijkvloerse niveau is zowel functioneel als architecturaal een belangrijk element om het gebouw in te bedden in zijn omgeving. De gevel langs de Zeilstraat, de straat tussen de twee hoge bouwblokken, biedt onderdak aan de nutszone van het gebouw. Hier zijn o.a. de parkeerliften, de fietsparking en de rook—en warmte-extractie ondergebracht. De rest van het gelijkvloers is ingevuld met retail, catering en kantoren. De ruimte heeft een maximum aan beglaasde oppervlaktes, wat voor veel licht en transparantie zorgt.  
 

Groene kroon

Boven het gelijkvloers bevinden zich vier verdiepingen met loungeappartementen, met daarboven nog meer appartementen die allemaal langs de lengtezijde van het gebouw werden gesitueerd, met unieke uitzichten over de Vaartkom en Leuven.

Bovenop het gebouw zijn twee ruimte daktuinen voorzien. Dit zijn privétuinen voor de bewoners van de bovenste verdieping. Elke tuin heeft een eigen zwembad. Rond deze terrassen is een groene zone ontworpen, met hoge grassen van zo’n 1,6 meter hoogte, als een ‘groene kroon’ voor het gebouw.