Doorzoek volledige site
13 oktober 2020

Hoe zal het coronavirus de architectuur veranderen?

Illustratie | Miki

In wat voor ruimtes willen we vandaag leven en werken? Nu het coronavirus ons al maandenlang beperkt in onze bewegingsvrijheid, zijn we ons allemaal des te bewuster van onze leef- en werkomgeving, en de gebreken ervan. Kyle Chayka publiceerde een interessante bijdrage in het vooraanstaande magazine The New Yorker over hoe hij denkt dat het coronavirus de architectuur zal veranderen. 

Volgens Chayka is het lang niet de eerste keer dat ziekte en architectuur elkaar kruisen. Zo is het Bauhaus-modernisme volgens Chayka een gevolg van de angst voor tuberculose die in het begin van de 20ste eeuw leefde. Er was de nood om komaf te maken met de donkere ruimtes en stoffige hoekjes waar bacteriën op de loer liggen. De witte muren, kale vloeren en cleane oppervlakken doen niet voor niets denken aan ziekenhuizen.

Die trend zette zich volgens Chayka door in het 21ste-eeuwse minimalisme met zijn cleane open ruimtes, en dat terwijl die open ruimtes zonder barrières nu net te vermijden zijn. Maandenlang binnenshuis vertoeven deed ons volgens de auteur snakken naar muren en donkere hoekjes. Zo spreekt Chayka met een architect die samen met zijn vrouw en twee jonge dochters in een loft woont in New York, waar het gebrek aan afgesloten ruimtes al snel voor problemen zorgde, met de vele videocalls en online lessen. “Het gebrek aan privacy en afgescheiden ruimtes is moeilijker te verdragen wanneer cafés en winkels geen ontsnapping meer bieden”, klinkt het. De geciteerde Interieurarchitecten ontwerpen in hun nieuwe projecten dan ook meer afgesloten ruimtes in plaats van alles in elkaar te laten overvloeien, en er is logischerwijs ook meer aandacht voor buitenruimte.

De cleane, witte anonieme ruimtes van het hedendaagse minimalisme hebben volgens Chayka afgedaan omdat onze persoonlijke ruimtes vandaag verrijkend moeten zijn, vol van zaken die ons eraan herinneren dat de buitenwereld nog altijd bestaat en we snel kunnen terugkeren naar de normaliteit. 

Op het vlak van kantoorinrichting zou corona volgens Chayka dan weer de definitieve doodsteek van het landschapskantoor kunnen betekenen. En niet te versmaden is de invloed van corona op de publieke ruimte, en dan niet zozeer de publieke voorzieningen zoals parken en speeltuinen, maar vooral onze directe omgeving, de stoep voor onze deur, die we met z'n allen meer hebben verkend dan ooit. En dat terwijl het sociale leven zeker in de steden is opgebouwd rond zaken die we nu eerder vermijden zoals cafés en restaurants. Volgens Chayka zal ook de densiteit van onze steden - met steeds meer en steeds kleinere appartementen - in vraag gesteld worden.

Lees hier het volledige artikel uit The New Yorker. 

Heb je hier zelf een (andere) mening over? Laat het ons en uw collega-architecten weten en stuur een opiniebijdrage naar info@architectura.be