Doorzoek volledige site
21 mei 2013 | INGRID CORNELISSEN

La Bonneterie: industriële architectuur wordt wooncomplex

'La Bonneterie' is een historisch fabriekspand in Anderlecht. Mertens-architecten gaat in samenwerking met Ingenieursbureau Meijer deze fabriek omvormen tot een modern wooncomplex met een kantoorfunctie op de begane grond. De 6 verdiepingen bieden ruimte aan meer dan 50 appartementen. Daarbij is het de uitdaging om het industriƫle karakter van het gebouw zoveel mogelijk te behouden. In het najaar van 2013 wordt gestart met de bouwwerken.
'La Bonneterie' is een historisch fabriekspand in Anderlecht. Mertens-architecten gaat in samenwerking met Ingenieursbureau Meijer deze fabriek omvormen tot een modern wooncomplex met een kantoorfunctie op de begane grond. De 6 verdiepingen bieden ruimte aan meer dan 50 appartementen. Daarbij is het de uitdaging om het industriële karakter van het gebouw zoveel mogelijk te behouden. In het najaar van 2013 wordt gestart met de bouwwerken.



De fabriek uit de jaren 50 (Foto: mertens-architecten).


La Bonneterie

‘La Bonneterie‘ kent een rijk industrieel verleden als lampenfabriek. De ‘manufacture belge de lampes électriques’ (‘MBLE’) werd later overgenomen door Philips. Het is een karakteristiek gebouw gekenmerkt door grote open ruimtes, hoge plafonds en architecturale accenten zoals de betonnen raamkaders, het rode metselwerk en de industriële noodtrappen aan de buitenzijde. Het authentieke karakter en de bestaande structuur van het oude fabrieksgebouw moeten zoveel mogelijk behouden blijven in het nieuwe concept.

Onderwijs en wonen

De kantoren op de begane grond worden ingericht als onderwijsinstelling voor volwassenen die werkzaam zijn in de horeca. In het bestaande volume worden 51 appartementen van verschillende afmetingen gecreëerd. Dit volume wordt uitgebreid met een extra verdieping op het dak. Hierin is plaats voor nog eens 5 lofts. Elk appartement heeft een privéterras, parkeerplaats en fietsenstalling. Het complex heeft nog een aantal voordelen. Zo ligt het historische pand naast het Bospark en vlakbij het centrum van Brussel. Het openbaar vervoer is te voet bereikbaar.
       
   

De grote fabriekszalen kennen een zuivere balkenstructuur (Foto: mertens-architecten). 



(3D-visualisatie: mertens-architecten).


Bestaande structuur

Op elke verdieping vind je grote open ruimtes, de fabriekszalen. Door de vele, hoge raampartijen baden deze ruimtes in een zee van licht en  bieden ze een weids uitzicht over Brussel of over het park. De ontwerpers willen gebruik maken van deze bestaande structuur. Hiervoor is het noodzakelijk te werken met lichte materialen, zoals wanden van gipskarton. Voor de woningscheidende wanden gebruiken de ontwerpers ontdubbelde akoestische profielen.

Woonkwaliteit

Om de woonkwaliteit te verbeteren worden zowel de gevels als de daken voorzien van isolatie. De karakteristieke roodbruine muren worden langs binnen geïsoleerd om het authentieke aanzicht van het gebouw te behouden. Verbeterd dubbelglas en verbeterde raamprofielen dragen verder bij aan een optimale isolatie van het pand. Daarnaast zijn een nieuw ventilatiesysteem en nieuwe verwarmings- en electriciteitsvoorzieningen noodzakelijk om aan de moderne maatstaven te voldoen. Ook deze worden in het historische pand aangelegd. Hiermee waardeert mertens-architecten dit oerdegelijke pand op tot een hedendaags modern gebouw.




De oude fabrieksschoorsteen is karakteristiek voor het pand (3D-visualisatie: mertens-architecten).


Duurzaam bouwen


Er is aandacht voor de aanleg van nieuwe systemen om regenwater op te vangen en te bufferen. Ook wordt erop gelet dat de groene zone op het terrein van ‘La Bonneterie’ overeind blijft.




(3D-visualisatie: mertens-architecten).



GERELATEERDE DOSSIERS