Doorzoek volledige site
30 mei 2013 | JAN DANEELS

Boekenwedstrijd: win een exemplaar van a2o’s ‘Over Connectiviteit’

In onze boekenwedstrijd van afgelopen week maakten drie gelukkigen kans op een exemplaar van‘Over Connectiviteit’, het boek van architectenbureau a2o dat een filosofie over architectuur ontwikkelt en het Belgisch architectuurlandschap van naderbij bekijkt. Pieter-Jan, Sam en Anne antwoordden correct op de prijsvraag en mogen het boek in hun bus verwachten. Proficiat!
In onze boekenwedstrijd van afgelopen week maakten drie gelukkigen kans op een exemplaar van‘Over Connectiviteit’, het boek van
architectenbureau a2o dat een filosofie over architectuur ontwikkelt en het Belgisch architectuurlandschap van naderbij bekijkt. Pieter-Jan, Sam en Anne antwoordden correct op de prijsvraag en mogen het boek in hun bus verwachten: a2o houdt inderdaad kantoor in de Silo en de drie benaderden het totaal aantal deelnemers van de wedstrijd het dichtste. Proficiat!
De visie van a2o laat zelfs onze noorderburen niet onberoerd. Harm Tilman, hoofdredacteur van het Nederlandse vakblad de Architect, kroop in de pen en schets een persoonlijke perspectief op ons architectuurlandschap. Maar eerst even terug naar wat a2o precies in zijn boek uiteenzet: het architectenbureau gelooft in de huidige complexe en mondige samenleving meer dan ooit in de rol van de architect. Het bureau stelt vast dat het Belgische landschap is versplinterd, met ruimtelijke figuren als de Vlaamse Ruit en de Euregio Maas-Rijn. A2o pleit in ‘Over Connectiviteit’ dan ook voor een visie die de verbindende kracht van architectuur benadrukt.

Ondanks het feit dat a2o een aantal manco’s aan de kaak stelt, gelooft men boven de Moerdijk klaarblijkelijk dat het architectuurlandschap in Vlaanderen er in elk geval nog beter aan toe is dan dat in Nederland. Althans, op het niveau van de architect zelf. Dat schrijft Harm Tilman namelijk op zijn wekelijkse blog op deArchitect.nl. Tilman greep de lancering van ‘Over Connectiviteit’ dan ook aan om vanuit een Nederlands perspectief naar de Vlaamse architectuurwereld te kijken.


Vakmanschap en slimme plannen

Het meest belangrijke punt van ‘waarom het in Vlaanderen beter gaat’, is volgens Harm Tilman misschien wel de commercie. Hij is ervan overtuigd dat architecten in Vlaanderen bescheidener zijn en meer bij hun leest blijven. “De architect stelt zich [in Vlaanderen] niet op als het creatieve genie in het stedelijke krachtenveld,” schrijft Tilman op zijn blog, “maar zoekt verbanden met de mensen om hem of haar heen, beheerst het vakmanschap en zorgt voor slimme plannen”.

Bovendien stelt Tilman vast dat in Vlaanderen het fenomeen van de projectontwikkeling zoals dat in Nederland bestaat, niet bestaat en daarmee ook niet wat hij noemt ‘de perverse mechanismen die in Nederland opdrachtgevers, ontwikkelaars en gemeenten in de greep houden. Hij geeft daarbij het frappante voorbeeld dat in Nederland acht miljoen vierkante meter grote gebouwen en kantoren leeg staan, maar dat intussen gemeenten opgesloten zitten in hun bouwdrift.

Tot slot is de hoofdredacteur ervan overtuigd van de positieve effecten van de afwezigheid in Vlaanderen van een extreme arbeidsindeling tussen ontwerp en uitvoering die de Nederlandse praktijk kenmerkt. “In Vlaanderen proberen architecten alle aspecten van architectuur tot een synthese te brengen”, klinkt het nog.