Doorzoek volledige site
27 mei 2013 | FREDERICK DAENEN

Dag van de Architectuur op zondag 13 oktober: nieuwe uitdagingen voor het landschap

De zesde editie van de Dag van de Architectuur focust dit jaar op het verstedelijkte landschap van Vlaanderen. In Vlaanderen is dat landschap ondertussen goed volgebouwd. Hoe kan architectuur ons huidig landschap omvormen tot een duurzame, kwaliteitsvolle leefomgeving? Kortom: hoe kan architectuur meer doen met minder ruimte? Op de Dag van de Architectuur gaat men op zoek naar antwoorden.
De zesde editie van de Dag van de Architectuur focust dit jaar op het verstedelijkte landschap van Vlaanderen. Kijk naar het landschap en je ziet dat de wereld verandert. In Vlaanderen is dat landschap ondertussen goed volgebouwd. Hoe kan architectuur ons huidig landschap omvormen tot een duurzame, kwaliteitsvolle leefomgeving? Kortom: hoe kan architectuur meer doen met minder ruimte? Op de Dag van de Architectuur gaat men op zoek naar antwoorden.De Dag van de Architectuur is het grootste festival voor de architectuur in Vlaanderen. Op zondag 13 oktober staat het immense potentieel van onze ruimte centraal. Innovatieve landschapsontwerpen, duurzame groepswoningprojecten, ecologische bedrijventerreinen, of landbouwprojecten in het hartje van de stad: de Dag van de Architectuur brengt ze onder de aandacht tijdens geleide wandelingen, fietstochten, workshops, debatten en tentoonstellingen. Daarnaast kan je ook een omvangrijk aantal opengestelde gebouwen bezoeken.
 

Genk: hoofdstad van de architectuur

Dit jaar is Genk de hoofdstad van de architectuur. De stad belichaamt de problematiek van het verstedelijkte landschap in Vlaanderen zoals verstedelijking, migratie, vergrijzing en de economische crisis, die vragen om ruimtelijke oplossingen. Samen met haar inwoners gaat de stad op zoek naar een toekomstperspectief om van Genk een duurzame stad te maken waar mensen samen kunnen leven en werken.

In de aanloop van de Dag van de Architectuur organiseren het Vlaams Architectuurinstituut, Stad Genk, Universiteit Hasselt en Architectuurwijzer masterclasses, debatten en tentoonstellingen over de ruimtelijke toekomst van Genk. Journalist Pascal Verbeken zal speciaal voor deze gelegenheid een ‘stadsportret’ over Genk schrijven. De publicatie zal tijdens de Dag van de architectuur verkrijgbaar zijn.

Op zaterdag 12 oktober wordt in C-mine het publieke startschot gegeven met een talkshow die volledig gewijd is aan de Dag van de Architectuur. Die avond zal minister Joke Schauvliege ook de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur 2013 uitreiken.

Nog tot en met zaterdag 1 juni kunnen geïnteresseerden een project indienen dat rond Bloeiende Landschappen draait, en wel via deze link.