Doorzoek volledige site
16 oktober 2020 | KEVIN MOENS

Aliplast draagt steentje bij aan wooncomfort in woonproject Louise Marie

Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects
Illustratie | POLO architects

Op de hoek van de Desguinlei en de Karel Oomsstraat in Antwerpen verrijst momenteel een nieuwe landmark aan de Antwerpse skyline. Het woonproject Louise Marie ontleent zijn naam aan het kinderziekenhuis dat er in de vorige eeuw gevestigd was. POLO Architects tekende in opdracht van CORES Development twee gebouwen uit, Louise en Marie.

Het project omvat 207 appartementen en penthouses, verdeeld over twee woontorens van veertien verdiepingen. Deze twee gebouwen die de namen Louise en Marie kregen, verschillen in volume en worden gedragen door monumentale sokkels. De volumes worden verbonden door een indrukwekkend glazen scherm. Het ontwerp realiseert lichte, ruime appartementen met panoramische zichten binnen de bestaande stedelijke context. De bouwwerkzaamheden startten op in het voorjaar van 2019 en de oplevering is voorzien eind 2022.

Extra wind- en waterlasten

Door de ligging van het project aan de Singel was akoestiek een zeer belangrijke factor bij de keuze van de ramen. Door de hoogte van ruim 60 meter moesten de ramen bovendien kunnen weerstaan aan hoge wind- en waterlasten. Uiteindelijk viel de keuze op ramen van de Star75-reeks van Aliplast voor de appartementen, en voor de penthouses schreven de architecten de Ultraglide-schuiframen voor, eveneens van Aliplast. “Bij de penthouseniveaus spreken we over schrijnwerkhoogtes van 3 meter en hoger”, verduidelijkt Els Uvyn, projectmanager bij Aliplast. “Omdat de Ultraglide-serie een diepere sectie van raamprofiel heeft, konden de schuiframen perfect voldoen aan de vooropgestelde eisen. In overleg met de beslagfabrikant hebben we er op toegezien dat het type beslag voor de grote vleugels, die uitgeven op de terrassen, voldoende kan afsluiten om te weerstaan aan de wind- en waterlasten. Ook zijn er verschillende glastypes getest om tot een optimaal rendement te komen. De afwerking van onze profielen gebeurt in onze eigen lakkerij. We werken de profielen standaard af met seaside-kwaliteit, wat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor agressieve milieus. Zo kunnen de toekomstige bewoners van het project Louise Marie genieten van onze 25-jarige kleurgarantie.”

 

Bouwkost onder controle houden

De hoogte van een gebouw heeft rechtstreeks impact op de stijfheid van de profielen, zeker voor de hoogste verdiepingen. Uvyn: “Architecten moeten er zich van bewust zijn dat een groot schuifraam op het gelijkvloers niet dezelfde samenstelling heeft als een schuifraam op de bovenste verdieping. Profielen moeten stijver zijn, maar ook het glas wordt dikker waardoor de prijs van een groot schuifraam voor een penthouse hoger zal zijn. Dat heeft een zekere impact in budgettering bij de architect of ontwikkelaar en daar willen we als Aliplast reeds in die fase in open discours met hen in meedenken.”

De gebouwschil moet aan hoe langer hoe meer eisen voldoen, zowel op thermisch als akoestisch vlak, maar de bouwkost mag niet omhoog gaan. Een boeiende oefening volgens Uvyn. “Parameters verstrengen en tegelijkertijd moeten we de kosten onder controle houden. Een stevige uitdaging, maar dat maakt het net interessant. We gaan in voortrajecten samen met architecten bekijken hoe we architecturaal zo ver mogelijk kunnen meedenken, zonder de bouwkost de hoogte in te jagen.”

GERELATEERDE DOSSIERS