Doorzoek volledige site
19 oktober 2020 | FILIP CANFYN

Steen & Been: Canoniek

Illustratie | Google Maps

Onze huiscolumnist Filip Canfyn ligt niet wakker van de in het Vlaamse regeerakkoord prominent aangekondigde ‘Vlaamse Canon’ (over elk lijstje kan en zal toch ten eeuwigen dage ruzie gemaakt worden) maar hij wil wel meedenken met dwarse geesten, die verder kijken dan het Gravensteen, konijn met pruimen en vendelzwaaien.

Het Laatste Nieuws besteedde onlangs een ganse bladzijde aan ‘De Vlaamse Canon. Een aanzet tot’ (Borgerhoff & Lamberigts) van Stijn Van der Stockt. De auteur maakt van deze volgens velen nutteloze denkoefening onder de schaduw van de Leeuwenvlag een satirisch boek. Zo promoot hij onder meer Eddy Wally en XTC tot alternatieven voor de meer voor de hand liggende Will Tura en mattentaart.

Hij wil ook de lintbebouwing in de Vlaamse Canon: “Elke grote beschaving heeft zijn eigen architecturale wereldwonder. (…) In de tweede helft van de 20ste eeuw zijn we allemaal begonnen aan een 13.177 kilometer lange erehaag van bouwsels langs het macadam: de befaamde lintbebouwing. (…) De Chinese muur strekt zich slechts uit over een schamele 8.852 kilometer en in tegenstelling tot de Chinese muur is onze lintbebouwing wél zichtbaar vanuit de ruimte: ’s nachts, wanneer het licht van tienduizenden lantaarnpalen op het verlaten wegdek schijnt.” Heerlijk!

Mag ik een suggestie toevoegen? De fermette en bij uitbreiding, de wat meer burgerlijke variante, de pastoriewoning. We morsen niet alleen met grond, we kiezen bovendien in catalogussen van verkavelboeren hét product, dat onze hoogstpersoonlijke identiteit moet uitdrukken maar dat vooral ons conformistisch kuddegedrag bevestigt. We willen blijkbaar onze volksaard vastleggen met instantwoningen, die onze verknochtheid met Moeder Aarde en Moeder De Heilige Kerk in bakstenen vertalen.

En nog een om het af te leren. De voortuin en bij uitbreiding, de gelukkig meer onzichtbare tegenhanger, de achterkoterij. Op ons erf regeren we vanaf de gevel als een despoot met lak aan regels maar aan de straatkant ligt ons verzorgd visitekaartje van gras, perken en prefabstukken, die om aandacht smeken. De voortuin vertelt hoe goed het gaat met onze fermette en lintbebouwing. Deze week zag ik nog een middelbare man, regenjas en gummilaarzen aan, laveren met een forse maaier langs vonten, dwergen en bloembakken om zijn gazon te epileren. Onder het afdak boven zijn functieloze voordeur (hier wordt langs achter binnengekomen) stond een plastieken tuinstoel met een grote teddybeer parmantig in het droge.

Wie heeft er nog suggesties voor een in braadjus, appelspijs en trappistenbier gedrenkte Vlaamse Canon?

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS