Doorzoek volledige site
20 oktober 2020 | LIESBETH VERHULST

Huis van Hamme in Brugse binnenstad herbestemd tot meergezinswoning door aNNo architecten

Illustratie | Reel Soon
Illustratie | Reel Soon
Illustratie | Reel Soon
Illustratie | Reel Soon
Historische foto voorgevel 1920 Illustratie | aNNo architecten
Vooronderzoek kleur Illustratie | aNNo architecten
Schetsen ontwerp interieur Illustratie | aNNo architecten
Schets zolder Illustratie | aNNo architecten

Aan het Sint-Maartensplein in Brugge zijn afgelopen zomer de werken gestart aan de herbestemming van het Huis van Hamme. Dit classicistisch herenhuis wordt omgevormd tot een meergezinswoning door aNNo architecten, in opdracht van VDD Project Development. De unieke gevel krijgt zijn uitstraling van weleer terug dankzij een zorgvuldige restauratie. Achteraan het perceel, waar ooit het koetshuis stond, komt een nieuwbouwvolume met twee eengezinswoningen bovenop een half ondergrondse parking. Een gemeenschappelijke tuin maakt het woonproject af.

Het historische pand gaat terug tot het jaar 1781, toen de originele bewoner Franciscus van Hamme, die handelaar was, het liet bouwen met een duidelijk internationaal karakter. Dit resulteerde in een gevel die qua korrel uniek en wat atypisch is voor de binnenstad van Brugge. De locatie van de site, in het centrum van Brugge aan het Sint-Maartensplein en naast de 17de-eeuwse Walburgakerk, vormde een belangrijke inspiratie voor het ontwerp. Bijzonder voor de binnenstad van Brugge is dat alle woningen en appartementen voorzien zijn van een privatieve en kwalitatieve buitenruimte of terras.


Nieuwbouwvolumes

De classicistische herenwoning krijgt opnieuw een rijke voorgevel. De reconstructie gebeurt op basis van intensief materiaaltechnisch onderzoek. De niet-originele conciërgewoning wordt vervangen door een nieuwbouwvolume dat zich in de omgeving integreert en zich bescheiden naast het monument opstelt. De nieuwe koetswoning achteraan wordt gebouwd bovenop een halfverdiepte parking die wordt voorzien van een intensief groendak, zodat de gemeenschappelijke tuin lijkt door te lopen.


Gevelrestauratie

De originele afwerking (kleur en glans) van de gevel kan worden teruggebracht door enkele specifieke restauratietechnieken. Zo zullen verschillende imitaties van blauwe hardsteen  door het gebruik van o.a. steenkool- en marmerpoeder de statige gevel verrijken. Tijdens de werf gaat tevens bijzondere aandacht gaan naar de afstemming van de voegkleur (voor het chipperen van nieuwe baksteen) op de kleurstelling van de gerestaureerde gevel.


Beschermd monument

Een beschermd monument gelegen in historisch context in centrum van Brugge betekent een intensief overleg met verschillende instanties. Aangezien er reeds heel wat verbouwingen zijn gebeurd – zoals de ingrijpende verbouwing tot school in de jaren 80 - vormden de historische ruimtelijke concepten een belangrijke erfgoedwaarde. Dit was dan ook een uitgangspunt voor de opdeling in en binnen appartementen. Ook de integratie van nieuwe technieken in ruimtes met historische vloeren en plafondmolures vormde een belangrijke uitdaging.


Duurzame energie

Het project zet in op duurzame energie door onder meer toepassing van zonnecollectoren voor sanitair warm water en warmtepompen met gesloten boringen voor verwarming en passieve koeling. Daarnaast komen er elektrische laadpalen voor wagens en fietsen.