Doorzoek volledige site
20 oktober 2020 | LIESBETH VERHULST

Voetgangersbrug Tintagel van NEY & Partners wint Structural Steel Design Award 2020

Illustratie | Jim Holden / English Heritage

De voetgangersbrug aan Tintagel Castle in het Engelse Cornwall - naar een ontwerp van  Ney & Partners en William Matthews Associates - is zopas bekroond met de Britse Structural Steel Design Award 2020. Dat is een hoog aangeschreven prijs die de aandacht wil vestigen op de erkenning van de hoge standaard van structureel en architecturaal ontwerp die mogelijk is door het gebruik van staal. Ze honoreert ontwerpen die het potentieel van staal bewijzen in termen van efficiëntie, kosteneffectiviteit, duurzaamheid, esthetiek en innovatie. Vorige maand werd de Tintagel-brug ook al bekroond met een Museum + Heritage Award 2020.

Het commentaar van de jury op de Tintagelbrug getuigt van een grote waardering voor het vakmanschap van NEY & Partners. We citeren uit het rapport: “Een ambachtelijke en tijdloze structuur: gedurfd in zijn concept en toch bescheiden en sympathiek voor zijn historische en natuurlijke context. Elk stalen onderdeel is zorgvuldig uitgewerkt met inzicht in het maak- en bouwproces en duurzaamheid, waardoor de sierlijke esthetiek een meerwaarde krijgt. Het project is een triomf: een eerbetoon aan de visie van English Heritage en het hele team dat voornamelijk beroep deed op lokale bouwbedrijven, ondersteund door alpiene bouwspecialisten.” 

Tintagel Castle is een middeleeuws fort in het Engelse Cornwall. Sinds de zomer van 2019 verbindt een voetgangersbrug van 67 meter lang het fort opnieuw met het dorp. De beheerder van het kasteel van Tintagel, English Heritage, organiseerde een internationale architectuurwedstrijd, op zoek naar een ontwerp voor een nieuwe voetgangersbrug bovenop de klif. De nieuwe structuur volgt het pad van de oorspronkelijke landverbinding die verloren ging door instorting en erosie en vormt een 21steeeuwse verbinding op de site.

De huidige verbinding ligt 28 m hoger dan de vroeger gebruikte verbinding en heeft een spanwijdte van 68,5 m en een breedte van 2,4 m. Hierdoor is een veilige circulatie van voetgangers in beide richtingen mogelijk.De nieuwe passerelle transformeert de bezoekerservaring. Men krijgt een adembenemend uitzicht op het eiland en de kustlijn en de Atlantische Oceaan. Ze creëert een directe route naar het eiland en verbindt opnieuw het kasteel met zijn originele ingang.

De 4,5 m hoge structuur die uit de rotswand komt, verslankt tot een dikte van 17 cm in het centrum. De materialen van de brug zijn eenvoudig, duurzaam en aangepast aan de context. De hoofdstructuur is uitgevoerd in geschilderd staal, de balustrade in inox. Het brugdek wordt voorzien van verticaal geplaatste lokale leistenen.