Doorzoek volledige site
22 oktober 2020

Architectuurwijzer nodigt 51N4E uit voor lezing over nieuwe stadswijk C-mine

Room in the city Illustratie | 51N4E

In 2010 opende C-mine cultuurcentrum in Winterslag zijn deuren. De grondige renovatie en uitbreiding van de oude mijnsite was het werk van architectenbureau 51N4E. Vandaag werkt het bureau 51N4E samen met het Griekse bureau Point Supreme aan een nieuw stedenbouwkundig plan voor de resterende terreinen rond de mijngebouwen van C-mine. Over hun visie op C-mine en Winterslag en andere recente projecten zal 51N4E op 19 november een lezing geven in C-mine, op uitnodiging van Architectuurwijzer. Deze lezing wordt gegeven door Dieter Leysen van 51N4E in duo met Konstantinos Pantazis of Marianna Rentzou van Point Supreme (deze laatsten onder voorbehoud).

Rond de twee centrale mijnschachttorens werd de industriële site van C-mine omgevormd tot een boeiend geheel van een designcentrum, seminarieruimtes, een cultureel centrum, een bioscoopcomplex, restaurants en cafés. 51N4E is erin geslaagd om het beschermde erfgoed te respecteren en tegelijk te activeren met een nieuw programma. Het project werd geroemd als voorbeeld van hedendaagse herbestemming waarin vooral de grote schaal een grote troef was. “Het lijkt soms wel alsof dat gebouw in een andere schaal was gemaakt. Die overmaat hebben we bij de uitbreiding en de inrichting willen bewaren. Zodat het blijft voelen als een landschap waar je in verloren kunt lopen”.

Vandaag werkt het bureau 51N4E samen met het Griekse bureau Point Supreme aan een nieuw stedenbouwkundig plan voor de resterende terreinen rond de mijngebouwen van C-mine. De architectuuropdracht voor het nieuw gebouw voor CIAP en FLACC, voor het maken en exposeren van beeldende kunst maakt hiervan deel uit. Tevens onderzoeken zij een nieuwe functionele en ruimtelijke link met de mijncité Winterslag.

Praktisch
Lezing 51N4E & Point Supreme – in het Engels
Donderdag 19 november 2020, 20u15
C-mine Genk – kleine zaal
Inkom 12 euro, 7 euro voor studenten
Reserveer je plaats via het online reserveringssysteem van C-mine