Doorzoek volledige site
08 juni 2013 | DAAN JANSSENS

Stap dichter bij bouw super-gevangenis in Haren

Staatsecretaris Servais Verherstraeten meldt dat de voorkeursbieder werd aangeduid voor de finale contractbesprekingen voor de bouw van het 'gevangenisdorp' voor 1190 gedetineerden in Haren. Het zal een van de meest omvangrijke projecten zijn die de Regie der Gebouwen zal opvolgen.
Staatsecretaris Servais Verherstraeten meldt dat de voorkeursbieder werd aangeduid voor de finale contractbesprekingen voor de bouw van de super-gevangenis voor 1190 gedetineerden in Haren. Het zal een van de meest omvangrijke projecten zijn die de Regie der Gebouwen zal opvolgen.


Gevangenisdorp

De besprekingen moeten leiden tot de definitieve toewijzing en de afsluiting van het DBFM-contract: het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van het gebouw. Opening van de gevangenis is gepland voor 2016 en zal bij oplevering de grootste van België zijn. Er kan zelfs gesproken worden van een gevangenisdorp. Het complex zal namelijk uit 8 entiteiten bestaan, waaronder 3 mannengevangenissen, 2 vrouwengevangenissen, een afdeling voor geïnterneerden en een jeugdinstelling.

Inplanting van het nieuwe 'gevangenisdorp'

Humaan gevangenisbeleid

Servais Verherstraeten: “Ik hoop dat de finale contractbesprekingen vlot verlopen en dat we binnen enkele maanden definitief de opdracht kunnen toewijzen en het contract kunnen afsluiten. De realisatie van zo’n groot complex is belangrijk op maatschappelijk niveau omdat wij daarmee effectief werk maken van een humaan gevangenisbeleid. Zowel de gedetineerden (overbevolkte gevangenissen), de personeelsleden die in de gevangenis werken (goede werkomstandigheden ) als de samenleving (veiligheid, werkgelegenheid, economie) hebben hier baat bij.”


Spaanse voorkeursbieder

De voorkeursbieder die werd aangeduid, is het Cafasso Consortium (Denys NV, FCC CONSTUCCIÓN SA, MACQUARIE CAPITAL Group, Vialia Sociedad Gestora de Concesiones de infraestructuras SL, AAFM Facility Management bv (Aracadis Aqumen Facility Management BV), Buro II & ARCHI+I cvba, E G M architecten, Ingenieursbureau G. Dervaux nv, Marcq & Roba, Ares, M.O.O.Con, Advsiers bvba, Typsa, Arch. Dr. Andrea Seelich).