Doorzoek volledige site
26 oktober 2020

SO Stockel, een microwijk op menselijke schaal van DDS+

Illustratie | IMMERACTIVE / B&B Development
Illustratie | IMMERACTIVE / B&B Development
Illustratie | IMMERACTIVE / B&B Development

In het hart van Sint-Lambrechts-Woluwe verrijst het woonproject SO Stockel van DDS+, een microwijk op menselijke schaal, omgeven door een privépark waarvan een deel als groene zone is geklasseerd. Zijn teruggetrokken ligging ten opzichte van de openbare weg biedt rust en sereniteit, terwijl de verschillende woontypologieën zullen zorgen voor een culturele en generationele mix in de wijk, waarbij de contacten tussen de bewoners zullen bevorderd worden door middel van een multifunctionele ruimte die ter beschikking staat van de bewoners.

Het project betreft de rehabilitatie van de voormalige Sibelga-site nabij het Maloupark. Het project bestaat uit 138 appartementen, gaande van studio’s tot vierkamerappartementen, verdeeld over 3 gebouwen die harmonieus geïntegreerd zijn in de bestaande omgeving. De gebouwen werden zo ontworpen dat er een geleidelijke overgang gecreëerd wordt tussen de omringende gebouwhoogtes. Er ontstaat een osmose tussen het park rondom de gebouwen en de toekomstige bewoners van de site. De gebouwen passen zich aan het glooiende reliëf van het terrein aan om het uitzicht van elke bewoner te respecteren.

Samenhang versus eigenheid

De architectuur brengt samenhang in kleuren en materialen, met aandacht voor details. De keuze voor duurzame materialen draagt eveneens bij aan de kwaliteit van het project. Het ontwerp bevestigt niet alleen de woonfunctie van het geheel, maar geeft elke wooneenheid een eigenheid en persoonlijkheid waardoor de toe-eigening ervan door de bewoners wordt gestimuleerd. De appartementen beschikken over ruime balkons, privétuinen of terrassen; het geheel is uitgerust met groendaken.

De ondergrondse parking, die direct toegankelijk is vanaf de openbare weg, biedt 168 parkeerplaatsen voor de bewoners van het project en 20 voor bezoekers. De fietsenbergingen voor de bewoners worden verdeeld over de verschillende gebouwen. Voor de fietsen van de bezoekers worden overdekte staplaatsen voorzien in het park, nabij de ingangen van de appartementen.
 

Esplanade

Het hart van de site is uitsluitend toegankelijk via de Stokkelsesteenweg en is bestemd voor zachte weggebruikers. De inkomhallen van de gebouwen geven uit op een esplanade, die ontworpen werd als leefruimte voor de bewoners, tegen een groen landschappelijk kader. Aan de hand van een aangeplante infiltratiewadi is het waterbeheer in symbiose met de landschappelijke inrichting van het terrein.