Doorzoek volledige site
27 oktober 2020

Spelen op het dak: optimaal gebruik van de ruimte

Illustratie | © Zoontjens

De Gazometersite in Sint-Truiden heeft een grondige make-over gekregen. Architecten Achtergael maakte een ontwerp voor de ontwikkeling van een aantrekkelijke mix van onder andere een jongerencentrum, een basisschool, ondergrondse parking en vijftien appartementen.

De omvang van de site, met een totale vloeroppervlakte van 26.000 m2, en de vele functies maakte het een uitdagend project. De opbouw van het geheel streefde compactheid, polyvalentie en synergie na. Om de verschillende functie aan elkaar te koppelen, zijn de bestaande niveauverschillen van het terrein ingezet om een compact geheel te creëren. Het kon daarbij bijna niet anders dan dat het dak volop wordt ingezet.

 

Diverse dakniveaus

Zodoende ging Zoontjens op verdieping 0 tot en met verdieping 3 aan de slag. Zo is het dak van de fuifzaal, onderdeel van het jongerencentrum, ingericht is als speelplaats met zitjes, speeltoestellen en planten. Verder is er op een ander dakniveau plek gemaakt om de fietsen te stallen. Ook hebben de appartementen diverse dakterrassen gekregen.

De aannemer koos hiervoor een combinatie van Drenoliet®, voor de grote openbare gedeeltes, en Dreentegel® voor de daken die minder belast worden. Allemaal in de kleur light grey en gelegd op DNS®. In totaal goed voor zo’n 2700 vierkante meter met als resultaat een schitterend en compleet project.

 

Lees hier meer over dakinrichting bij scholen.

GERELATEERDE DOSSIERS