Doorzoek volledige site
29 oktober 2020 | LIESBETH VERHULST

Stéphane Beel Architecten breidt bestuur uit met Sophie Deheegher, Tom Ryckaert en Tom Cortoos

Illustratie | Luca Beel

Stéphane Beel Architecten breidt zijn bestuur uit en verjongt. Stéphane Beel, tot voor kort de enige zaakvoerder, gaat hiervoor een partnership aan met Sophie Deheegher, Tom Ryckaert en Tom Cortoos. Het kantoor bouwt verder op de waarden en visie die Stéphane zo’n veertig jaar geleden installeerde bij de start van zijn architectenpraktijk.
 

Vier partners nemen samen de leiding van het kantoor. Ze zetten de zienswijze over stedenbouw en architectuur voort: een holistische visie over stedenbouw, stadsontwerp en architectuur. "Afstemming op de gewijzigde context maakt opnieuw kwalitatieve projecten", klinkt het.

Samen met een gedreven team van ingenieur-architecten, architecten en stedenbouwkundigen zal het bureau vanuit Gent het oeuvre verder uitbouwen. 


Stéphane Beel is werkzaam als architect en stedenbouwkundige sedert 1980. Hij heeft belangwekkende projecten gerealiseerd in binnen- en buitenland.
Zijn werk wordt internationaal erkend en leidde tot internationale prijzen en publicaties. Van 1990 tot 2010 was hij professor aan de KULeuven en UGent bij de opleiding ingenieur-architect. Stéphane blijft garant staan voor visie- en conceptvorming en overziet de kwaliteit van ieder project.

Sophie Deheegher maakt al tien jaar deel uit van het kantoor, na enkele jaren in Londen bij Foster+Partners ervaring op te doen op projecten van grote schaal in Jordanië, Dubai en Marokko. Sinds 2011 heeft ze als projectarchitect onder andere de residentiele projecten Ark en Twist op de site Tweewaters in Leuven geleid, Langeschipstraat in Mechelen, in ’t Veld in Houthalen en de reconversie van de Paterssite en duurzame verbouwing van de Paterskerk in Sint-Niklaas. Naast haar projecten bewaakt Sophie ook de juridische en financiële belangen van het kantoor.

Tom Ryckaert vervoegt het kantoor in 2012 na stage gelopen te hebben bij de Gentse architectenbureaus GWM en dierendonckblancke. Hij werkt aan het stedelijke inbreidingsproject voor de brownfield-site Hoedhaar in Lokeren en de Brusselse kanaalontwikkeling Canal Wharf. Sinds 2015 is Tom projectarchitect voor onder meer de politiekantoren te Antwerpen en Eeklo, de uitwerking van verschillende fases en gebouwen binnen de stadsontwikkeling De Nieuwe Dokken te Gent en de woon-en zorgontwikkeling Borgerstein te Sint-Katelijne-Waver. Tom behartigt het dagelijks bestuur van het kantoor, IT en planning.

Tom Cortoos is werkzaam geweest in de stedenbouwcel van West 8 Landscape Architects & Urban Planners in Rotterdam, waarna hij in 1999 bij Stéphane Beel Architecten is gaan werken. Daar werkt hij als projectleider aan verscheidende architectuur- en stedenbouwprojecten. Van 2012 tot 2018 doceerde Tom architectuur en stadsontwerp aan de Universiteit Antwerpen (UA) en in 2012 en 2013 aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Tom was onder andere verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige projecten Kortrijk Weide, Nijmegen Waalfront en Tweewaters te Leuven, en project-architect van de gebouwen Psychiatrie Gasthuisberg en Balk van Beel, beide te Leuven. Tom begeleidt de nieuwe projecten in hun conceptfase en visievorming en coördineert kandidaatstellingen.