Doorzoek volledige site
29 oktober 2020 | KEVIN MOENS

Caparol herlanceert onbrandbaar gevelsysteem Capatect System Miner-A voor hoge gebouwen

Met de toekomstige aanpassingen van de brandwetgeving in het achterhoofd inzake brandreactie brengt Caparol het systeem Capatect System Miner-A opnieuw op de markt. Het combineert minerale wol met de wapeningslaag CT Klebe -und Armierungsmasse 186M. Met een brandreactieklasse A2-s1,d0 is het systeem uitermate geschikt voor de gevelafwerking van gebouwen hoger dan 25 meter.

De huidige brandwetgeving vastgelegd in het Koninklijk Besluit ‘Basisnormen brandpreventie’ op 7 juli 1994 deelt de eisen inzake brandreactie van de gevelbekleding op in drie categorieën: gebouwen lager dan 10 meter (D-s3,d1) en middelhoge en hoge gebouwen (B-s3,d1). Volgens deze regelgeving kunnen de drie gebouwtypes geïsoleerd worden met ETICS op basis van EPS.

 

Strengere eisen brandreactie voor hoge gebouwen

Een aanpassing van het Koninklijk Besluit staat gepland en wordt verwacht tegen het voorjaar van 2021. Het overzicht van de gebouwtypes blijft behouden maar de eisen worden strenger. Zo is het gebruik van EPS voor middelhoge gebouwen enkel nog toegestaan in combinatie met horizontale brandstroken uit minerale wol. Voor gebouwen hoger dan 25 meter eist het KB een brandreactieklasse A2-s3,d0.

 

Herlancering onbrandbaar systeem op basis van minerale wol

Momenteel is het aandeel van ETICS  op basis van minerale wol erg klein, terwijl rotswol vroeger een van de meest gebruikte isolatiematerialen in ETICS was. Capatect System Miner-A maakte in de jaren 90 daarom deel uit van het Capatect-assortiment. Nu herlanceert Caparol het systeem in het kader van de verstrengde eisen inzake brandreactie.

Capatect System Miner-A is een systeem dat bestaat uit minerale wol in combinatie met de wapeningslaag CT Klebe -und Armierungsmasse 186M. Het systeem heeft een brandreactieklasse A2-s1,d0, een ETA-10/0436-certificaat. De afwerking kan bestaan uit een siliconen, silicaat -of minerale pleister (met helderheidswaarde ≥ 20) . Ook de Meldorfer -steenstrippen vallen binnen de brandreactieklasse A2-s1,d0.

 

Capatect System Carbon Dark

Naast Capatect System Miner-A bevat het Caparol-aanbod ook nog een ander onbrandbaar systeem op basis van isolatie uit minerale wol: Capatect System Carbon Dark. Dit systeem werd ontwikkeld voor gevelafwerkingen in een donkere kleur (helderheidswaarde <10). Donkere kleuren absorberen de warmte en resulteren in hoge thermische spanningen in de wapeningslaag. De thermisch inerte isolatieplaat in combinatie met de organische wapeningslaag (OrCa -Spachtel) weerstaat aan deze belasting. Deze uitmuntende prestaties zijn echter overkill als er geen donkere kleur toegepast wordt. Capatect System Miner-A vormt dan een prima alternatief.

GERELATEERDE DOSSIERS