Doorzoek volledige site
30 oktober 2020

aNNo architecten ontwerpt uniek belevingsparcours voor Duitse verdedigingslinie uit WOI

Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin

aNNo architecten heeft het parcours Batterij Aachen, één van de weinige bewaarde Duitse verdedigingsbatterijen uit WOI, vernieuwd. De nadruk van het ontwerp ligt op de beleving van de site: het parcours laat de bezoeker de werking van een verdedigingsbatterij ontdekken. Voor de bunkers is geopteerd voor een conserverende restauratie waarbij verval wordt vertraagd en patine en littekens leesbaar blijven. Nieuwe elementen zijn hedendaagse interpretaties van het verleden. De scenografie is uitgewerkt door Exponanza. De tentoonstellingsbunker prijkte eerder dit jaar op de shortlist van de Dezeen Awards 2020.

Het parcours Batterij Aachen maakt deel uit van het openluchtmuseum Atlantikwall, binnen het domein Raversyde in Oostende. De opdracht bestond uit de restauratie van de bunkers, aanpak van de inkom, het realiseren van een museaal infopunt en de ontwikkeling van een toegankelijk en duidend parcours dat de WO I-artefacten op de site verbindt.

Het traject van het pad haalt zijn inspiratie uit de plannen en luchtfoto’s uit WOI. Het pad in de duinen is uitgevoerd in kleischelpen. Bijzondere aandacht ging naar de betonnen maquettes langsheen het parcours. Het nieuwe museale infopunt vormt een knipoog naar de Razzle Dazzle-camouflagetechniek. De beschildering is van de hand van kunstenares Lily van der Stokker.

 

Gelaagdheid

Een belangrijke uitdaging was het verzoenen van de verschillende eisen op niveau van landschap, erfgoed en toegankelijkheid. Daarnaast moest de leesbaarheid van de gelaagdheid van WOI en WOII behouden blijven, echter met nadruk op het verhaal van de Eerste Wereldoorlog.

Het samengaan van landschap, erfgoed en scenografie maakt dit project uniek. Heden en verleden gaan er hand in hand, de herinterpretatie van verdwenen elementen verrijkt het parcours en de beleving. De patine toont de geschiedenis en de gelaagdheid van de site, deze mag dan ook getoond worden.