Doorzoek volledige site
02 november 2020

Tab Architects, Barozzi Veiga en Barbara Van der Wee winnen ontwerpwedstrijd voor renovatie Joods Museum in Brussel

Illustratie | © Tab Architects – Barozzi Veiga
Illustratie | © Tab Architects – Barozzi Veiga
Illustratie | © Tab Architects – Barozzi Veiga
Illustratie | © Tab Architects – Barozzi Veiga
Illustratie | © Tab Architects – Barozzi Veiga
Illustratie | © Tab Architects – Barozzi Veiga
Illustratie | © Tab Architects – Barozzi Veiga

Het ontwerpteam voor de renovatie van het Joods Museum van België is gekend. Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, analyseerde samen met het museum, diens voorzitter Philippe Blondin en de Brusselse Bouwmeester de kandidaat-projecten. De vereniging Tab Architects, Barozzi Veiga en Barbara Van der Wee wonnen de studieopdracht. 

Het laureaat-project streeft drie doelstellingen na: een architectuur die geïntegreerd is in de omgeving, coherent is met de historische context en de meest efficiënte indeling biedt voor het museum.

De nu krap opgedeelde ruimtes zullen geherstructureerd worden over zes verdiepingen om een scenografie die interesse en emotie opwekt mogelijk te maken en om de circulatie van bezoekers te verbeteren. Verder worden de nodige aanpassingen gedaan om te beantwoorden aan de huidige normen inzake brandveiligheid en om de veiligheid te verhogen.

 

“Het nieuwe beeld dat aan het museum wordt gegeven is geïnspireerd op de bestaande architectuur en roept tegelijkertijd de indruk van verre architecturen op: het object is tegelijkertijd sterk en mysterieus aanwezig. Het daagt uit, wekt nieuwsgierigheid op en nodigt uit tot ontdekking, wat bijzonder geschikt is voor een museum van de beschaving. De dialoog tussen de bestaande en de nieuwe interventie is nooit eenduidig", aldus Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret. 

 

Op de gelijkvloers opent het gebouw zich naar de buitenwereld met drie grote vitrines, een knipoog naar diens verleden als winkel, die voorbijgangers een uitnodigende blik gunnen in het museum. Er komt een ruime foyer met onthaal en museumshop, een patio met daarachter het café en een overdekte verbinding met het achterliggende gebouw. Hieronder komt een ruime zaal van 360 m² voor de tijdelijke tentoonstellingen.

De permanente tentoonstelling wordt verspreid over de eerste tot vierde verdieping. De binneninrichting wordt sober gehouden met voldoende flexibiliteit voor de scenografie. De bewaring van archieven, historische objecten, boeken en kunstwerken zal verbeterd worden, met name dankzij een geoptimaliseerde verlichting, temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimtes.

Het nieuwe volume slaagt erin tegelijk verder te bouwen in de geest van de bestaande architectuur en zich te onderscheiden door de strakke uitwerking. Het bevat een polyvalente zaal voor 250 personen en biedt met zijn loggia en terras een prachtig zicht op het Brusselse panorama. Het is ook zichtbaar vanaf de straat en wekt zo de interesse van voorbijgangers voor de vele activiteiten van het museum.

Het nieuwe museum wordt ook duurzaam met een doorgedreven energie-efficiëntie, een goed binnenklimaat en aangenaam comfort. Groendaken, duurzaam materiaalgebruik en onderhoudsvriendelijkheid worden in het ontwerp geïntegreerd.


Samenwerking

Het geselecteerde ontwerpteam is een samenwerking tussen drie architectenbureaus. Tab Architects, recentelijk geselecteerd als jonge beloftevolle ontwerper door de Gentse Stadsbouwmeester, heeft de ambitie om met zijn projecten iets toe te voegen of terug te geven aan de stad. Barozzi Veiga, een internationaal gerenommeerd bureau uit Barcelona, heeft veel ervaring met het ontwerpen van musea. Barbara Van der Wee vervolledigt het team als expert in restauratie, herbestemming en actualisering van waardevolle historische gebouwen. De financiering van het renovatieproject wordt verdeeld tussen Beliris, de Federatie Wallonië-Brussel en het Joods Museum van België.

Dit architectuurproject past in de visie van het museum om zich open te stellen als een culturele, artistieke, levende en dynamische plek die kennis en begrip van de joodse geschiedenis, religie en culturen bevordert door middel van tentoonstellingen die gericht zijn op het delen, ontdekken en toegankelijk maken voor alle doelgroepen.