Doorzoek volledige site
02 november 2020 | LIESBETH VERHULST

Q-BUS Architectenbureau tekent nieuwbouw en sportzaal voor basisschool Beekheemden

Illustratie | Q-BUS Architectenbureau
Illustratie | Q-BUS Architectenbureau
Illustratie | Q-BUS Architectenbureau
Illustratie | Q-BUS Architectenbureau
Illustratie | Q-BUS Architectenbureau

In Heusden-Zolder gaat Haex deze maand van start met de bouw van GBS Beekheemden. Het ontwerp is van de hand van Q-BUS Architectenbureau. De school krijgt ook een sportzaal die is opgetrokken in CLT of Cross Laminated Timber. Het project maakt deel uit van het masterplan ‘Groen hart voor Zolder’ en zal dan ook aanleunen bij het Domherenpark en de historische sites van het Woutershof.

De basisschool is ontworpen volgens het zogenaamde brede schoolconcept. Dat houdt in dat de nieuwe gebouwen niet alleen voor de basisschool ontworpen zijn maar ook als infrastructuur voor naschoolse gemeenschapsactiviteiten. Delen van de schoolinfrastructuur worden opengesteld voor lokale verenigingen en de gemeentelijke academie voor beeldende kunst.

Het bouwprogramma omvat zeven kleuterklassen, twaalf klassen voor de lagere school, vier levensbeschouwelijke vaklokalen, lokalen voor leerkrachten en personeel, administratieve lokalen, twee ruime ateliers voor beeldende kunst, een zorgklas, een techniekenlokaal en polyvalente ruimtes voor de kleuter- en lagere school.  

Dit bouwprogramma wordt gerealiseerd in een L-vormig bouwvolume dat in de oksel uitgeeft op een groene buitenspeelruimte die deels verhard, deels overdekt is. Voor elke kleuterklas wordt aparte, besloten buitenruimte voorzien. Het bouwprogramma omvat eveneens een sportzaal met kleedkamers die buiten de schooluren eveneens bruikbaar zal zijn voor de lokalen sportverenigingen.


Groen hart voor Zolder

Het project Basisschool Beekbeemden maakt deel uit van het masterplan ‘Groen hart voor Zolder’. De projectsite wordt daarom verbonden met het Domherenpark van 25 ha waarin eeuwenoude bomen staan. De verbinding met het park wordt gerealiseerd door het bannen van alle gemotoriseerd verkeer tussen de projectsite en het park. Op die manier wil men de nieuwe schoolomgeving verbinden met een groene omgeving.

 

Materialisatie

De schoolgebouwen worden voorzien van een klassiek betonskelet met opvulmetselwerk. De sportzaal daarentegen wordt gebouwd met een CLT-systeem. Deze houtstructuur zal aan de binnenzijde volledig zichtbaar gelaten worden, wat zorgt voor een warme uitstraling.

Voor de gevel is gekozen voor een licht gekleurde beige/grijs genuanceerde baksteen in combinatie met houten gevelbekleding. Het gebouw van de lagere school aan de Ringlaan is voornamelijk opgebouwd uit baksteen. Het volume van de kleuterschool en de afwerking van de luifels aan de speelplaatzijde zijn met hout bekleed. Hout heeft een warme, aangename uitstraling die zeer goed past bij deze school. Het materiaal draagt tevens bij aan het groene karakter van de school. De zichtbare platte daken zijn extensieve groendaken.


Geothermie

Voor de klimatisatie van de gebouwen zal gebruikgemaakt worden van geothermie. Onder de speelplaats wordt een BEO-veld aangelegd bestaande uit 28 boringen. De water/water warmtepomp zal instaan voor de verwarming en passieve koeling van de gebouwen. Ook de ventilatielucht zal gekoeld worden en voorzien van een bevochtiging. Pv-panelen zullen instaan voor een gedeeltelijke compensatie van het energieverbruik van de warmtepomp.

GERELATEERDE DOSSIERS