Doorzoek volledige site
02 november 2020

Case: WZC Vitas, eerste mijlpaal bereikt

Illustratie | © archipelago

Net buiten het stadscentrum van Peer realiseert zorgvereniging VitaS een woonzorgcentrum met bijhorende faciliteiten. Afgelopen maand is de oplevering van de eerste bouwfase gebeurd, maar een aantal bewoners waren daarvoor al verhuisd, vóór de hittegolf van augustus. MACOBO-STABO is alvast benieuwd hoe zij die hebben doorstaan. En welke impact heeft Covid-19?

De zorgvoorziening bestaat uit 185 kamers, twee ondergrondse parkings - één voor bezoekers en één voor personeel - , drie assistentiewoningen en de verbouwing van het Godsgasthuis naar een dagverzorgingscentrum. Het project wordt gerealiseerd in drie bouwfases, waarbij het aantal verhuismomenten voor de bewoners tot een minimum is gereduceerd.

"Tijdens de uitvoering van de eerste bouwfase moesten we flexibel te werk gaan. In volle corona-crisis werd het nieuwe blok namelijk al in gebruik genomen. Niet voor het doel dat VitaS oorspronkelijk voor ogen had, maar om besmette bewoners op te vangen", zegt Miche Wassink, Projectleider Gebouwtechnieken

Het complex maakt gebruik van koude-warmteopslag (KWO). Deze komt er na een bijkomende voorstudie geothermie op initiatief van MACOBO-STABO. De KWO wordt voor passieve koeling d.m.v. betonkernactivering gekoppeld aan een predictieve regeling via weersvoorspelling.

 

BEN

Voor de verwarming van de gebouwen wordt de KWO via gasabsorptiewarmtepompen gekoppeld aan de drie toekomstige stookplaatsen. Bijkomend wordt het sanitair warm water voorverwarmd om het totale bodemgebruik te optimaliseren. Zonnepanelen zorgen voor hernieuwbare energie, waardoor E-peil 46 gehaald wordt en zo voldoet het project aan de eisen van Bijna-Energieneutraal (BEN) bouwen.

"Tijdens de recente hittegolf heeft de klimatisatie zijn nut mogen bewijzen en deze eerste test was meteen geslaagd. VitaS gaf aan dat het binnen zeer aangenaam vertoeven was en dat het zeer goed voelde qua temperatuur. Ikzelf ben ook ter plaatse geweest en was zeer positief verrast", aldus Miche Wassink, Projectleider Gebouwtechnieken

Ook voor het Team Stabiliteit van MACOBO-STABO zitten er een aantal leuke uitdagingen aan dit project met zijn faseringen en de doelstellingen naar energie. De vloeren zijn opgebouwd uit vlakke betonplaten met gewichtsbesparende elementen, omdat deze lichtgewicht oplossing grote overspanningen mogelijk maakt en zeer geschikt is om de betonkernactivering te realiseren die nodig is voor het energieconcept.

"Er werd gekozen om gebruik te maken van kolommen in plaats van dragend metselwerk langsheen de gangen, om zo een maximale flexibiliteit van functies en kamerindeling te bereiken", aldus Daan Segers, Projectleider Stabiliteit. 

 

Bescherming

Wat de fasering betreft, is vooral van belang het bestaande gebouw van het woonzorgcentrum voldoende te beschermen tijdens de uitvoering van de nieuwbouwblokken. Er wordt een secanspalenwand voorzien, behalve op plaatsen waar er onvoldoende ruimte is. Hier wordt deze vervangen door een onderschoeiing met betonnen wanden onder de bestaande fundering.