Doorzoek volledige site
16 november 2020

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

Illustratie | Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ - Image: Proloog
Illustratie | Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ - Image: Proloog
Illustratie | Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ - Image: Proloog
Illustratie | Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ - Image: Proloog
Illustratie | Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ - Image: Proloog
Illustratie | Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ - Image: Proloog
Illustratie | Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ - Image: Proloog
Illustratie | Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ - Image: Proloog
Illustratie | Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ - Image: Proloog

Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de prestigieuze competitie gewonnen voor het ontwerp van het zwemstadion voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Het winnende ontwerp staat garant voor een onvergetelijke editie van de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Maar, misschien nog wel belangrijker: na afloop van de spelen resteert een prachtig en innovatief sportcentrum voor de inwoners van Saint-Denis, Parijs. Een plek om te leren zwemmen, te sporten, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

Het gebouw is ontworpen voor multifunctioneel gebruik. Tijdens de Olympische spelen vinden hier straks de wedstrijden waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen plaats. Vervolgens kan het gebouw worden omgetoverd tot boccia stadion tijdens de Paralympics, en na de spelen blijft het gebouw staan als ruimte voor diverse (sportieve)  evenementen voor de wijk.

 

Investering in de toekomst van Saint-Denis

Het zwemstadion is het enige nieuwe sportcomplex dat voor deze Olympische Spelen zal worden gebouwd en daarna zal blijven staan. De kosten voor het totale project komen uit op 187 miljoen euro, inclusief financiering. Samen met de groene inrichting van de publieke ruimte en de nieuwe verbindingsbrug met het grootste stadion van Frankrijk, het ‘Stade de France’, is het nieuwe zwemstadion een belangrijke investering in de toekomst van Saint-Denis, één van de meest problematische wijken van Frankrijk met veel armoede en criminaliteit.

Door mensen actief samen te brengen rondom sport en recreatie, creëert dit plan een leefbare wijk die de verschillende culturen en districten die gebruik maken van de nieuwe voorzieningen, verbindt. Door veel lokale verenigingen en bedrijven bij het ontwerp te betrekken wordt dit ontwerp door de lokale gemeenschap van Saint-Denis breed gesteund.

 

Gezonde stadswijk

De natuur vormde de belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp. De natuur is altijd in ontwikkeling en in staat zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, met harmonieuze ecosystemen als resultaat. Het nieuwe zwemstadion brengt de natuur in het hart van de nieuwe eco-wijk La Plaine Saulnier in Saint-Denis. Het gebouw is heel compact ontworpen en biedt daardoor ook ruimte om honderd bomen te planten en daarmee de luchtkwaliteit te verbeteren, de biodiversiteit te stimuleren en nieuwe ecologische verbindingen te maken. Om ook na de Olympische spelen een gezonde leefstijl te stimuleren, krijgt het gebouw een open en transparant karakter en zijn er in en om het complex ook diverse andere sportaccommodaties opgenomen.

 

Bouwen met hout

De hoofdconstructie van het zwemstadion wordt volledig gemaakt van hout. Op basis van dit bio-based materiaal is een indrukkende dakconstructie ontworpen met een minimale constructiehoogte. Als een zwevende vorm volgt het dak de lijn van de vereiste minimale ruimte die nodig is voor de tribunes met perfecte zichtlijnen op het multifunctionele wedstrijdbad. Daarbij wordt ook de benodigde hoeveelheid geconditioneerde lucht geminimaliseerd. Door hout te gebruiken voor de constructie is het percentage bio-sourced materialen verdubbeld ten opzichte van de vereisten.

 

90% hernieuwbare en teruggewonnen  energie en upcycled meubilair

Het plan overstijgt op alle vlakken de vereiste milieuwet- en regelgeving. Vanwege de vraag naar hoge binnentemperaturen en de intensieve waterbehandeling, is energiegebruik bij het ontwerpen van zwembaden altijd een grote uitdaging. Door de energievraag terug te brengen en een slim energiesysteem te introduceren, kan 90% van de benodigde energie voor het stadion worden geleverd met gebruik van hernieuwbare of teruggewonnen energie. Het dak is volledig voorzien van zonnecellen en is daarmee één van de grootste ‘solar farms’ in Frankrijk en goed voor 25% van de gevraagde elektriciteitsbehoefte. Dankzij een efficiënt watersysteem is het watergebruik fors teruggebracht, kan 50% van het water worden hergebruikt en is toch voor alle toepassingen voldoende schoon water gegarandeerd. De afmetingen van het zwembassin zijn aanpasbaar; een technisch hoogstandje dat het gebouw extra flexibel en duurzaam maakt.

Upcycling vormde ook een belangrijk ontwerpuitgangspunt. Alle meubels in het restaurant, de bar en de entreegebieden worden gemaakt van afvalhout afkomstig van de bouwplaats en enkele slooplocaties. De nieuw ontworpen tribunestoelen worden gemaakt van 100% gerecycled plastic dat wordt ingezameld door scholen in Saint-Denis.