Doorzoek volledige site
06 november 2020

Gebouw De Cooman in Ninove krijgt tweede leven als Sociaal Huis (B2Ai)

Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens
Illustratie | Bart Heijnens

Afgelopen zomer werd de renovatie en uitbreiding van het gebouw De Cooman in Ninove opgeleverd. Het oorspronkelijke gebouw maakt deel uit van de rijke geschiedenis van de textielindustrie van de stad. Naast de tien sociale wooneenheden op de tweede en derde verdieping huisvest het nieuwe gebouw ook de verschillende sociale diensten van de stad Ninove en het OCMW. Het ontwerp is van de hand van B2Ai.

Het De Cooman-gebouw - strategisch gelegen aan de Dender en de Begijnenbrug – had al langer haar oorspronkelijke functie verloren en was al in gebruik genomen door het OCMW. De gebouwen aan de achterzijde, in het binnengebied, werden in de loop der jaren leeggemaakt en afgebroken en boden nu de mogelijkheid om verder te ontwikkelen tot een nieuw groen en aangenaam stedelijk gebied.

Door een nieuwe adressering en gerichtheid naar het park zorgt de uitbreiding en de renovatie van het De Cooman-gebouw voor de relance van de oud-industriële site tussen de Dender en de Graanmarkt. Het gebouw heeft een nieuwe volwaardige gevel gekregen die zicht richt naar de toekomstige parkachtige omgeving. Binnenin brengt het op het gelijkvloers en de eerste verdieping verschillende diensten van het OCMW samen. Op de tweede en derde verdieping zitten tien nieuwe sociale appartementen.


Transparante gevel

De gevel is noordwestelijk georiënteerd. De knik in de gevel brengt via de terrassen en het hoekraam aangename avondzon tot diep in de woningen. De open, transparante gevel in glas en aluminium contrasteert met het meer gesloten monolithische karakter van het bestaande gebouw maar refereert door zijn vorm ook aan de geknikte gevel in de bocht van de Dender. De bronskleur sluit aan bij de naastliggende gebouwen en de kapel aan de overzijde en het geanodiseerde en geprofileerde aluminium levert een gevarieerd beeld op dat afhankelijk is van het licht op elk moment van de dag.


Ruimte voor ontmoeting

Binnenin op het gelijkvloers staat in een dubbelhoge ontvangstruimte een grootse inkombalie. Een sculpturale trap in de vide nodigt de bezoekers uit naar de leslokalen van het volwassenonderwijs op de eerste verdieping, terwijl langsheen de gevelzijde een ruime lichtrijke lobbyzone ligt waar mensen kunnen wachten, rusten, spelen,… met zicht op het groen. In het bakstenen volume ernaast bevinden zich een ontmoetingsruimte en de lokalen van Kind & Gezin.

 

Opfrisbeurt

Volgens het principe van ‘ruwbouw is afbouw’ blijven gemetste muren en betonnen vloeren in het zicht en herinnert dit aan het industrieel verleden. Het wit geschilderd houten schrijnwerk zorgt dan weer voor een speelse toets. Het bestaande gebouw werd opgefrist met een nieuwe vloerafwerking en volledig wit geschilderd. Het ventilatiesysteem kreeg ook een volledige update.

 

Lichtrijke binnenstraat

Op het niveau van de woningen wordt de huidige circulatiestrook in het gebouw ontdubbeld met vides en daklichten. Samen met de toevoeging van binnenramen, voordeuren, terraszonering, bruggetjes,… transformeert de initieel ingesloten en donkere ruimte, naar het 19deeeuwse voorbeeld van de “Cité Napoléon” in Parijs, tot een lichtrijke dubbelhoge binnenstraat.

GERELATEERDE DOSSIERS