Doorzoek volledige site
03 november 2020

Vlaams Architectuurinstituut zet Juliaan Lampens in de schijnwerpers: volg boekpresentatie via FB-livestream

Juliaan Lampens, ontwerp voor een onthaalcentrum voor toeristen in Blankenberge, detail van een deuraansluiting, horizontale doorsnede, 1971-1972 Illustratie | Juliaan Lampens

Voor de tweede editie van Unfolding the Archives put het Vlaams Architectuurinstituut uit het oeuvre van Juliaan Lampens (1926 – 2019). Aan de hand van een selectie bijzondere archiefstukken geeft de tentoonstelling een unieke inkijk in het werk en de werkwijze van de architect. Het VAI publiceert tevens de heruitgave van het boek Juliaan Lampens 1950–1991, dat tot stand kwam bij de overzichtstentoonstelling van de architect in deSingel in 1991. Omwille van de coronamaatregelen is de tentoonstelling tijdelijk niet te bezoeken. Op donderdag 12 november om 20 uur kan je wel de boekpresentatie volgen via Facebook-livestream.

De vzw Juliaan Lampens, die het archief van Juliaan Lampens beheert, is momenteel volop bezig met inventariseren, digitaliseren en ontsluiten. Lampens’ archief bevat een grote verscheidenheid aan stukken, zoals ontwerpschetsen, compositieschetsen, onderzoekstekeningen en uitvoeringstekeningen van gerealiseerde en niet gerealiseerde projecten en architectuurdetails op ware grootte. Deze werkdocumenten tonen het belang dat Lampens hechtte aan het ambacht van het tekenen en het materialiseren.

In zijn lange carrière als leermeester en docent aan Sint-Lucas Gent inspireerde hij verschillende generaties architecten. Voor de tentoonstelling Unfolding the Archives #2 Juliaan Lampens nodigde het Vlaams Architectuurinstituut daarom enkele van zijn leerlingen uit om een selectie te maken uit zijn nalatenschap.

Samen met de tentoonstelling verschijnt de heruitgave van het boek Juliaan Lampens. 1950 – 1991. Ontdek de nagelnieuwe, herziene uitgave van deze tentoonstellingscatalogus uit 1991, aangevuld met een geactualiseerde biografie, een voorwoord en nieuwe vertalingen.
 

Boekpresentatie gaat digitaal

Omwille van de coronamaatregelen vindt de geplande vernissage van de tentoonstelling in deSingel op 12/11 niet fysiek plaats. Maar niet getreurd: de boekpresentatie kan je digitaal bijwonen via de Facebook-livestream van het Vlaams Architectuurinstituut.

Op het programma: 
Welkom door Sofie De Caigny, directeur Vlaams Architectuurinstituut
Gesprek over de heruitgave van de catalogus met curator Koen Dekeyser en Katrien Vandermarliere
Video-interview met curatoren Jo Taillieu, Jo Van Den Berghe en Luc De Vos over de tentoonstelling en het werk van Lampens