Doorzoek volledige site
03 november 2020 | LIESBETH VERHULST

Project COOP van BOGDAN & VAN BROECK genomineerd voor International Urban Project Award 2020

Illustratie | BOGDAN & VAN BROECK / © Laurian Ghinitoiu
Illustratie | BOGDAN & VAN BROECK / © Laurian Ghinitoiu
Illustratie | BOGDAN & VAN BROECK / © Laurian Ghinitoiu
Illustratie | BOGDAN & VAN BROECK / © Laurian Ghinitoiu

Het project COOP van BOGDAN & VAN BROECK prijkt op de shortlist van de International Urban Project Award 2020. Deze award, een initiatief van het Duitse Bauwelt Magazine en het Chinese WA World Architecture Magazine, bekroont gebouwen die zich onderscheiden in hun buitengewone invloed op de evolutie van architectuur en stadsplanning in een internationale context.

Een sterk, stedelijk ontwerp dat niet alleen standhoudt in deze uitdagende tijden maar ook empowerment stimuleert. Dat is waar de IUPA om draait en is ook precies waar het project COOP – de reconversie van een beschermde oude maalderij langs het kanaal in Anderlecht tot kmo-bedrijvencentrum en museaal interpretatiecentrum – voor staat. BOGDAN & VAN BROECK realiseerde dit project in samenwerking met Ney & Partners (structuurstudies), CES (technieken), Håkan Harrysson - Svensk Idé (scenografie), Hendrik Vanmolkot  (cultuurexpert). 


Ecologische recyclage

BOGDAN & VAN BROECK zette innovatieve monumentenzorg in als vorm van ecologische recyclage en culturele duurzaamheid. Het industrieel erfgoed wordt opgewaardeerd langs drie krachtlijnen: de programmaonderdelen worden niet beschouwd als ‘ruimtes’ of ‘gebouwen’, maar als permanent evoluerende ‘projecten’ die continu in onderlinge interactie staan; niet ruimte maar tijd (en dus verandering) wordt gezien als de belangrijkste context voor architectuur, wat leidt tot flexibiliteit en permanente aanpasbaarheid; het project zet zowel in op het lokale als het bovenlokale en opent zich laagdrempelig naar de buurt én naar de stad.

De twee bestaande beschermde gebouwen werden gestript en ingezet als massieve flexibele ruimtelijke containers. Daartussen en daarop werden – in een vorm van ‘light architecture’ – alle elementen en functies aangebracht die nodig zijn om het geheel te doen functioneren: trappen, liften, technieken, dienstruimtes, enz.


Link met burger en stad

Op het gelijkvloers worden de dienstruimtes en het onthaal gesitueerd in een open configuratie die het project ontsluit naar de buurt. De inkom is een ‘hall of fame’ waar plaats is voor het verhaal van elke burger van heden, verleden en toekomst. Een panoramisch daklandschap met restaurant, daktuin en terrassen fungeert als baken langs het kanaal en legt als attractiepool de link met de stad.

Het gebouw wordt de materiële belichaming van het programma van het interpretatiecentrum: het gebouw spreekt over de stad, de stad spreekt over het gebouw.