Doorzoek volledige site
05 november 2020

Het nieuwe isoleren: luchtdicht en koudebrugarm

Illustratie | © Kingspan Unidek
Illustratie | © Kingspan Unidek

Bij de bouw van deze woning en het bijbehorende kantoor in Deinze werd door de aannemer voor het eerst geïsoleerd met behulp van constructieve dakelementen.

Breken met traditie

Een veelgehoorde uitdrukking is “vroeger was alles beter.” Maar zit daar eigenlijk nog wel een kern van waarheid in? In ieder vakgebied maken oude tradities langzaam maar zeker plaats voor een nieuwe, moderne en toekomstbestendige aanpak. Voor het isoleren van een dak is dat niet anders. Met de BEN-regelgeving in het vooruitzicht wordt ook de traditionele manier van isoleren kritisch onder de loep genomen. Is dit nog wel de meest efficiënte manier? En levert dit nog wel het gewenste resultaat?

Voor dit vraagstuk kwam aannemer Frank Dobbelaere van Dobbelaere Vastgoed te staan bij het bouwen van een woning met aangrenzend kantoor. Na zich deze vragen gesteld te hebben, koos hij ervoor om te breken met traditie en het dak te isoleren met behulp van Unidek dakelementen.

 

Het nieuwe isoleren

In tegenstelling tot bij de traditionele plaatsing van dakisolatie, wordt er bij dakelementen geen gebruik gemaakt van een constructie met spanten, maar van een onderconstructie met gordingen. Die gordingen kunnen strategisch geplaatst worden zodat ze niet hinderen of er kan gekozen worden om deze gordingen volledig uit het zicht te onttrekken. Vaak wordt de gording dan geplaatst ter hoogte van een valse wand en/of onderplafond. Er kan tevens volledig gordingloos gebouwd worden tot een maximale overspanning van 5900 mm.

Bovendien worden er dankzij de doorlopende isolatielaag van de dakelementen al heel wat koudebruggen voorkomen. Met het oog op de aankomende Europese isolatienormen zijn dakelementen dan ook future proof: bij een juiste verwerking kan er nu al voldaan worden aan de toekomstige isolatie-eisen: luchtdicht én koudebrugarm.

GERELATEERDE DOSSIERS