Doorzoek volledige site
12 november 2020 | FILIP CANFYN

Steen & Been: Biebbieb

Illustratie | Gage Skidmore

Onze huiscolumnist Filip Canfyn slaagt erin, met de gewaardeerde medewerking van derden, een link te leggen tussen drie uiteenlopende dingen: een Donald J. Trump, een bibliotheek en een architectenkantoor.

CNN heeft deze week mijn nachtrust gekaapt. Schijnbaar onvermoeibare commentatoren ratelen cijfers op mijn scherm en maken van de verschuiving van honderd stemmen in een piepkleine county wereldnieuws. Ik verlies mezelf en tijd met deze boeiende televisie, die de spanningsboog heeft van een goede Ronde van Vlaanderen. Bittere ernst wordt entertainment, en omgekeerd.

Over Donald J. Trump gesproken … Op 25 oktober wordt uitgerekend met een tweet DJTrumpLibrary.com gelanceerd als zogezegde campagnesteun. Dit huldebetoon verbergt echter prettig gestoorde maar vlijmscherpe kritiek. Dat elke ex-president zijn naam mag geven aan een nieuwe megabibliotheek is een Amerikaanse traditie maar ook een gedroomde voorzet voor een jong architectenkantoor in New York. Achter een gordijn van een superprofessionele website, die hun ontwerp van de bieb met sprekende renderings echt doet lijken, wordt de politieke erfenis van betrokkene satirisch maar vooral cynisch gefileerd.

Het is al crazy Trump met een bieb te associëren: de man heeft niet bepaald de reputatie veel te lezen. Het wordt nog meer weird wanneer de hoogtepunten van het gebouw getoond worden. De Covid Memorial, met een vijver ter ere van de ontelbare doden wegens gebrek aan leiderschap en inzicht. De Wall of Criminality, met reusachtige foto’s van sujets als Steve Bannon of Michael Cohen. De Tax Evasion Hall, met alle ontweken belastingen dollar per dollar gestapeld op paletten. De Trump The Builder Gallery, met forse maquettes van alle torens, die net als de bieb zijn naam moeten dragen. De website vermeldt openingsuren, verkoopt souvenirs en boekt hotelkamers. Overnachten kan trouwens met diverse formules voor wuft vertier maar ook met een ‘check out with presidential pardon’. En in het restaurant wordt alleen luxe fast food geserveerd, gegarandeerd zonder sla of tomaat. DJTrumpLibrary.com is fun met ballen.

Eén feature doet niét glimlachen maar maakt deze architectengrap helemaal subliem: op de website worden ouders uitdrukkelijk aangeraden hun kinderen in het oog te houden omdat families wel eens kunnen gescheiden worden …