Doorzoek volledige site
12 november 2020

BaseCamp: gevel met houtlook past perfect in de natuur

Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel

Een schilderachtige omgeving en het studentenleven gaan hand in hand in Lyngby (Denemarken), waar de eerste bewoners net zijn verhuisd naar BaseCamp. Dit nieuwe studentenhuisvestingcomplex is ontworpen met het oog op het creëren van een gemeenschap. Daarnaast wilden de architecten het gebouw laten passen bij de groene omgeving. Daarom is het gebouw bekleed met gevelpanelen die een authentieke, warme uitstraling combineren met minimaal onderhoud.

De natuur vormde de belangrijkste inspiratiebron voor BaseCamp. Door de organische vormen en houtlook gevels gaat het gebouw perfect op in de omliggende natuur.

BaseCamp bestaat uit 639 studio’s voor jongeren, 48 studio’s voor senioren, 99 bedrijfsappartmenten en een rond gemeenschapshuis in het midden. Het project, dat diverse architectuurprijzen heeft gewonnen, werd ontworpen door Lars Gitz Architects.

“We wilden een gebouw ontwikkelen dat verweven zou zijn met de natuur. De vormen geïnspireerd op de natuur. De constructie is daarom niet recht of symmetrisch, maar organisch en gedraaid – net als de natuur,” vertelt Jon Clausen, architect en partner bij Lars Gitz Architects.

 

Gedeelde voorzieningen vragen om gemeenschap

Als bewoners tijdens het studeren even wat frisse lucht nodig hebben, kunnen ze een wandeling maken op het dak van hun woning. Jon Clausen: “Een van de belangrijkste kenmerken van BaseCamp Lyngby is de aaneengesloten route, die aan de ene kant op de grond begint en al kronkelend naar het dak gaat. U loopt via een pad met leefterrassen en uitkijkpunten, vanwaar u kunt genieten van het uitzicht op het grote meer van Lyngby.

“Daarnaast zijn de studio-appartementen ontwikkeld met het idee om als gemeenschap te leven. Met gemeenschappelijke ruimtes, keukens en woonruimtes is er plek om tijd met anderen door te brengen. En dat was precies al die tijd ons doel: een ​​campusomgeving creëren in plaats van gewone appartementen. 

 

Duurzame gevelpanelen zorgen voor een authentieke look

De natuur is ook aanwezig in de gevels van het gebouw, die bekleed zijn met Rockpanel Woods. De gevelpanelen zijn gemaakt van steenwolvezels, maar zien eruit als echt hout. Voor BaseCamp zijn drie verschillende Rockpanel Woods designs gebruikt: Carbon Oak, Ceramic Oak en Rhinestone Oak.

“De gevelpanelen van Rockpanel maken het mogelijk om met verschillende houtdesigns te spelen. Om zoveel mogelijk gelijkenis met de natuur te creëren, zijn we voor een willekeurige look gegaan, waarbij gekozen is voor een combinatie van verschillende houtkleuren. Het oppervlak van de panelen doet denken aan hout en omdat het zoveel op echt hout lijkt, geeft het echt diezelfde warmte en organische touch”, aldus Jon Clausen.

 

ProtectPlus coating voor onderhoudsarme gevels

De platen zijn voorzien van een speciale coating die ze robuust maakt en het onderhoud vergemakkelijkt. Allan Lindboe, Business Manager bij Rockpanel, legt uit: “Hierdoor kunt u graffiti verwijderen en voorkomt u ook dat er algen op de platen groeien. De platen zijn behandeld met ProtectPlus waardoor ze min of meer zelfreinigend zijn. Daardoor is er slechts een minimum aan onderhoud nodig.

Ook als het om duurzaamheid gaat, zijn de panelen een goede keuze. Het basismateriaal steenwol is van nature duurzaam, omdat het als een onuitputtelijke grondstof wordt beschouwd. Daarnaast hebben de platen een lange levensduur van minimaal 50 jaar en kunnen ze gerecycleerd worden. Al deze aspecten maken Rockpanel gevelbekleding tot een materiaal dat volledig duurzaam is.

Vraag hier uw gratis stalen aan.

GERELATEERDE DOSSIERS