Doorzoek volledige site
12 november 2020

Forum Groningen voorzien van eenvoudige en innovatieve toegang

Illustratie | © GEZE
Illustratie | © GEZE
Illustratie | © GEZE
Illustratie | © GEZE
Illustratie | © GEZE
Illustratie | © GEZE
Illustratie | © GEZE
Illustratie | © GEZE

Forum Groningen is een zeer markant en kolossaal gebouw midden in de historische binnenstad van Groningen. Het Forum is gevestigd aan een nieuw plein, de Nieuwe Markt, gelegen aan de oostkant van de Grote Markt en moet ‘de huiskamer van Groningen’ worden. Het Forum is een multifunctioneel gebouw met onder andere bioscoopzalen, expositiezalen, een bibliotheek, een lunchcafé, een restaurant en het museum Storyworld (het nieuwe Stripmuseum). De inwoners van Groningen  kozen uit zeven ontwerpen voor het 45 meter hoge en strakke ontwerp van NL Architects. Het Forum geeft jaarlijks toegang tot 1,6 miljoen bezoekers.

Een diversiteit van mensen bezoekt Forum, van jong tot oud, van vitaal tot minder valide. Eenvoudige toegang is bij een openbaar gebouw zoals Forum dus van groot belang. 

 

Maatwerk

De hoofdentree aan de noordzijde evenals de entree aan de zuidzijde zijn uitgevoerd  met de automatische schuifdeur GEZE Slimdrive SL Inclined, deze sluit naadloos aan bij het ontwerp van het gebouw en de gevel. Door de onconventionele hoeken en de hellende gevel is een standaard schuifdeur niet inpasbaar, daarom heeft GEZE een maatwerkoplossing toegepast die schuifdeuren in een hellend vlak tot 9,9° mogelijk maakt (grotere hoeken op aanvraag verkrijgbaar). Doordat niet alleen de schuifdeurautomaat in een hellende hoek is geplaatst maar ook de vleugels trapeziumvormig zijn maakt deze oplossing uniek qua uitvoering. De automatische schuifdeuren bij de entree zijn voorzien van combi-sensoren zodat de deuren automatisch openen en sluiten. Daarnaast is er rekening gehouden met energiebesparing door de noord- en zuidentree te voorzien van een sluisfunctie.

De 2e schuifdeur Slimdrive SL RC2 in de sluis van de entrees wordt niet alleen automatisch aangedreven, maar heeft ook een inbraakwerendheidsklasse RC2. De RC-klasse (Resistance Class) is gebaseerd op de Europese norm EN1627 voor inbraakweerstand van veiligheidsdeuren. Beide schuifdeuren hebben een uniek slank design waarbij de aandrijving slechts 7 cm hoog is waardoor deze eenvoudig in ieder ontwerp toepasbaar is. Daarnaast zijn ze zeer stil, slijtagearm en zijn beide automaten eenvoudig te integreren via CANbus in een gebouwbeheersysteem.

 

Krachtpatser

De ingang naar café STACH is voorzien van een GEZE Powerturn. Met deze krachtpatser onder de automatische aandrijvingen kunnen grote en zware deuren tot wel 600 kg eenvoudig worden geopend en gesloten. Door de slimme zwenkfunctie kan de deur zowel automatisch als handmatig worden geopend waarbij de openings- en sluitsnelheid individueel kunnen worden aangepast. De low-energy functie opent en sluit de deur met verminderde snelheid en voldoet aan de hoogste veiligheidseisen.

In de hellende gevel van de entree naar de parkeergarage is de automatische aandrijving Powerdrive toepgepast. Deze automaat is in Het Forum uitgevoerd op enkele vleugels, maar is ook uitvoerbaar voor dubbele vleugels en is in de FR uitvoering geschikt voor brandveilige deuren in een vluchtwegroute.

Forum Groningen heeft op 22 oktober door de BNA de prijs gekregen voor het beste gebouw van 2020.

GERELATEERDE DOSSIERS