Doorzoek volledige site
17 november 2020 | MICHEL CHARLIER

Belgian Football Centre maakt Belgisch voetbal futureproof

Illustratie | aasp & Vinck Architects
Illustratie | aasp & Vinck Architects

Op 3 september weerklonk in Tubeke het symbolische eerste fluitsignaal voor de bouw van het Belgian Football Centre, de nieuwe voetbaltempel van de KBVB. Een ideale manier om – met enkele dagen vertraging – de 125ste verjaardag van de Belgische voetbalbond te vieren. Het Belgian Football Centre is, net als de overige gebouwen op de site, ontworpen door een THV van aasp en Vincx Architects.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond is al enkele jaren kind aan huis in Tubeke, want het nationale trainingscentrum is er gevestigd. Dit laatste biedt plaats aan vijf outdoorvelden, een indoorzaal, kantoren en een hotel met tachtig kamers. In 2018 besloot de KBVB ook de aanpalende terreinen (op grondgebied van de gemeente Halle) aan te kopen om er in de toekomst al zijn activiteiten te kunnen centraliseren en er dus eveneens een nieuwe administratieve hoofdzetel te realiseren. Het emblematische, maar energieverslindende ‘Glazen Huis’ op de Houba de Strooperlaan in Brussel, dat dateert uit de jaren 80, is intussen van de hand gedaan. De effectieve verhuis naar het nagelnieuwe ‘Belgian Football Centre’ is gepland voor september 2021, al zullen de VAR-arbiters (die verantwoordelijk zijn voor de videoassistentie voor de scheidsrechters) er twee maanden eerder al hun intrek nemen.

 

Toekomst van het Belgisch voetbal

“Het Belgian Football Centre gaat een zeer belangrijke rol spelen voor de toekomst van het Belgisch voetbal”, onderstreept de KBVB. “Zo worden er niet alleen vier extra voetbalvelden aangelegd, maar worden er ook een congrescentrum met een auditorium (capaciteit: tweehonderd personen) en conferentie- en seminariezalen ingericht, nieuwe kleedkamers gebouwd en een kersvers kantoorvolume opgetrokken.” Er zal tevens sprake zijn van een grote logistieke ruimte op het kelderniveau, waar al het benodigde trainingsmateriaal zal worden gestockeerd, een ruime fitness en een zaal voor de dopingcontrole op de eerste verdieping. Kers op de taart wordt de tribune met tweeduizend zitplaatsen, die bestemd is voor supporters die de trainingen van de Rode Duivels en de Red Flames willen bijwonen.

 

Aandacht voor ecologie en welzijn

“Ecologie en het welzijn van onze personeelsleden primeren in het Belgian Football Centre”, klinkt het bij de KBVB. De stedenbouwkundige voorschriften van het Vlaams Gewest eisten de creatie van een groene zone, dus er zal een park worden ingericht. Peter Bossaert, de CEO van de KBVB, wil er tevens een ‘gezondheidsparcours’ aanleggen voor het grote publiek, evenals een kunstmatig meer dat drie omvangrijke regenwaterreservoirs voor de besproeiing van de voetbalvelden herbergt.

Achter de indoorhal wordt een windmolen geplaatst en op alle daken zullen zonnepanelen geïnstalleerd worden, die het complex quasi autonoom zullen maken op energetisch vlak. Zodra de werken afgerond zijn, zullen er verschillende elektrische mobiliteitsoplossingen ter beschikking gesteld worden, die zowel in als rond het Belgian Football Centre gebruikt zullen kunnen worden. “Daarnaast hebben we erg veel aandacht besteed aan het welzijn van onze 150 werknemers. Zo voorzien we onder meer een restaurant en kwalitatieve sportinfrastructuur, zoals een fitnesszaal, een padel- en tennisterrein en verschillende extra voetbalvelden.”

GERELATEERDE DOSSIERS