Doorzoek volledige site
16 november 2020

Uitgefreesde sportfiguren geven unieke dynamiek aan Nederlandse sporthal

Illustratie | © Equitone

In Muntendam (provincie Groningen, NL) schitteren sportfiguren tegen de gevel van de lokale sporthal. Een fraai concept en het resultaat van een mooie samenwerking tussen architect Van Manen en Zwart en EQUITONE. Foppe Hoekstra, architect bij Van Manen en Zwart uit Drachten, brengt het verhaal achter dit ontwerp.

Foppe Hoekstra (Van Manen en Zwart Architecten): “De gemeente Muntendam was enkele jaren geleden vastbesloten om de lokale sportaccommodatie te moderniseren. Er waren op dat moment twee sportzalen beschikbaar: één zou gesloopt worden en plaats ruimen voor een nieuwe zaal, de andere diende gerenoveerd te worden. Met Van Manen en Zwart stonden wij in voor een mooi deel van de uitwerking van het project.

De sporthal in het centrum zou gerenoveerd worden. Wij stelden voor om de kleedruimtes te slopen, waardoor de hal vergroot zou worden. Daarnaast was er ruimte voor nieuwe kleedkamers, buiten de hal. Op die manier zou het complex een grote sportzaal en kleinere gymzaal omvatten, die ook nog eens als feestzaal konden fungeren. Een leuk extra aandachtspunt was dat er een koppeling bestond tussen de sportzaal en het dorpshuis. Maar dat verbindingsstuk was gewoon een lege ruimte. Wij hebben deze helemaal laten renoveren en ingericht als sportcafé en ontmoetingsruimte.”

 

Waarom hebben jullie voor EQUITONE-gevelmaterialen gekozen?

Foppe Hoekstra: "Het opzet was om het complex in een duurzamer concept te stoppen: extra isolatie, nieuwe technische installaties, een andere inrichting en interieur … Daarom wilden we ook voluit gaan voor een moderne look, zeg maar een strakke jas voor het gehele complex. Daar horen natuurlijk moderne materialen bij, en het EQUITONE-gamma bood met panelen in betonlook de ideale oplossing. Ze geven een mooi ritme aan het gebouw."

 

Wat verder opvalt, zijn de uitgefreesde sportfiguren.

Foppe Hoekstra: "Klopt. Het gaat om een sportcomplex. Dat moet een zekere dynamiek uitstralen. We hebben aan Etex profielen van sportfiguren bezorgd en zij hebben die uitgefreesd in de platen. Vervolgens hebben we die platen bij de ingang en op enkele herkenbare plaatsen gehangen. Het zorgt voor een mooi effect."

GERELATEERDE DOSSIERS