Doorzoek volledige site
16 november 2020

Witte dakbaan met speciale beschermlaag reflecteert zonlicht in Ghelamco Arena

Illustratie | © Renolit

De Ghelamco Arena is een echte blikvanger: indrukwekkend, een hoogstandje in design en een architectonische schoonheid. Maar het stadion is meer dan alleen design, het is vooral ook milieuvriendelijk.Bij de bouw van het stadion werd rekening gehouden met zijn ecologische voetafdruk. Daarom ook kreeg het dak de ecologische, reflecterende RENOLIT ALKORBRIGHT afdichting.

De voetbalclub KAA Gent had grote ambities – het grootste en mooiste stadion hebben van België was er een van. Met dit gloednieuwe stadion wou KAA Gent meer supporters kunnen plaatsen en de club naar de top van de Belgische competitie brengen. Als het eerste nieuwbouwstadion in België sinds 1974 opende de multi-functionele Ghelamco Arena in 2013 zijn deuren.

Naast de KAA Gent-wedstrijden verzorgt het stadion het jaar door een groot aantal evenementen. Binnen het complex zijn bovendien een sportschool, supermarkt en kantoorfaciliteiten ondergebracht én zelfs een sterrenrestaurant met vermelding in de Guide Michelin.

Hoe heeft Renolit bijgedragen aan dit succesverhaal? Met de RENOLIT ALKORBRIGHT afdichting. 

Deze volledig witte dakbaan met speciale beschermlaag zorgt voor een hoge reflectie van het zonlicht, wat in de zomer een positief effect heeft op het binnenklimaat van het gebouw. Met een initiële reflectie van 90% behoort het RENOLIT ALKORBRIGHT-concept tot de absolute top van de “cool roof” dakmembranen.

 

Op en top ecologisch

Op dit grote project werd maar liefst 13.000 m² RENOLIT ALKORBRIGHT dakmembranen geïnstalleerd. In een later stadium zullen ook fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak gemonteerd worden. Dankzij deze speciale energiebesparende inspanning zullen de schijnwerpers grotendeels door een hernieuwbare energiebron van stroom worden voorzien.

Een dubbele energiebesparing want de reflecterende RENOLIT ALKORBRIGHT dakbaan zelf heeft ook nog een extra positieve invloed (+4%) op het rendement van de zonnepanelen. Als laatste belangrijke ecologische inspanning besliste de aannemer om ook het regenwater te recupereren voor het sanitair en voor het besproeien van de grasmat.

Om de enorme massa regenwater te bufferen waren drie grote ondergrondse bufferbekkens en twee wateropslagtanks nodig. En ook hier speelde RENOLIT - dat in de raad van bestuur zetelt van VinylPlus - een belangrijke rol. Er werden ongeveer 5.200 m² RENOLIT ALKORPLAN geomembranen gebruikt om de bekkens waterdicht te maken.

GERELATEERDE DOSSIERS