Doorzoek volledige site
17 november 2020

ACO Sport: het startschot voor veiligere topprestaties in de atletiek

Illustratie | © ACO
Illustratie | © ACO
Illustratie | © ACO
Illustratie | © ACO
Illustratie | © ACO
Illustratie | © ACO

ACO Sport afwateringssystemen zijn uiterst geschikt om atletiekpistes, sportvelden en recreatieve terreinen op een duurzame manier zo veilig mogelijk te maken. Na een regenbui moet het natte oppervlak zo snel en efficiënt mogelijk afgewaterd worden. De vlotte waterafvoer zorgt ervoor dat de lopers geen natte voeten krijgen. Hierdoor is er ook minder risico op valpartijen.

Lijnafwateringssystemen en afdekkingen

Na een regenbui moet een atletiekpiste op een snelle en efficiënte wijze afgewaterd worden. Zelfs met een doorlatende toplaag moet nog meer dan 60% van het hemelwater opgevangen en afgevoerd worden. Daarom is het noodzakelijk aan de binnenzijde van de piste een ACO Sport lijnafwateringssysteem te voorzien.

De gootelementen zijn vervaardigd uit vorstbestendig polyesterbeton en hebben een hoge buig- en druksterkte conform EN 1433. De toleranties zijn minimaal bij de meest extreme weersomstandigheden.

De afvoerkanalen hebben een glad oppervlak voor maximale afvoercapaciteit en minimaal onderhoud. Dankzij het tand- en groefsysteem zijn de gootelementen makkelijk te installeren. Drie houten afstandshouders bieden extra hulp tijdens het inbouwen.

De afdekkingen uit glasvezelversterkt kunststof (GF-UP) zijn zeer goed bestand tegen weersinvloeden en UV-straling. De witte oppervlakken hebben een sterk zelfreinigend vermogen. De afdekkingen zijn voorzien van 7 inloopopeningen aan beide zijden. Dankzij de afgeronde hoeken worden schaafwonden bij eventuele valpartijen voorkomen.

 

Elastische boordstenen

De elastische boordstenen worden gebruikt voor de buitenafboording van de atletiekpiste en afboording van bepaalde kampnummers, zoals de verspringbak. Dankzij de geïntegreerde elastische boord uit witte of zwarte EPDM-rubber kunnen deze boordstenen ook gebruikt worden als veilige en kindvriendelijke afboording van bv. een zandbak in speeltuinen. De boordstenen zijn zo ontworpen dat ze voldoende zacht zijn om de kans op verwondingen en blessures tot een minimum te beperken.

Deze elementen zijn eveneens vervaardigd uit vorstbestendig polyesterbeton. De bovenkant is voorzien van een elastische en langdurig weerbestendige boord uit witte of zwarte EPDM-rubber. Dit zit stevig verankerd en vormt één geheel met het polyesterbeton.

 

Kabelverdeelkast

Bij elke sportmanifestatie is er elektriciteit nodig voor de aansluiting van scoreborden, geluidsinstallatie of voor het startschot. ACO heeft een kabelverdeelkast ontwikkeld om deze kabels snel en veilig aan te sluiten. Deze kasten worden bvb. geplaatst aan start- en aankomstlijnen.

Net als de lijnafwateringssystemen en de elastische boordstenen is de kabelverdeelkast vervaardigd uit vorstbestendig polyesterbeton. Aansluitingen worden centraal bevestigd aan de geperforeerde montageplaat die in de kast voorzien is. In de wand zijn uitsparingen voorzien voor de kabels.

ACO heeft reeds vele jaren ervaring met de afwatering rond atletiekpistes. Deze ervaring heeft ondertussen vele referenties opgeleverd, zowel nationaal als internationaal. De ACO-afwateringssystemen zijn conform de Europese norm EN1433 en de voorschriften van de internationale atletiekfederatie IAAF. Getuige hiervan zijn de vele internationale referenties, zoals Barcelona, Athene, Atlanta en Sydney. Bovendien zijn de producten voorzien van een DoP-certificaat.

GERELATEERDE DOSSIERS