Doorzoek volledige site
17 november 2020 | WOUTER POLSPOEL

VinylPlus wil pvc zo circulair mogelijk maken

Illustratie | VinylPlus

VinylPlus, de vernieuwde tienjarige vrijwillige verbintenis van de Europese pvc-industrie, ontwikkelde een programma dat een langetermijnkader schept om de eigen activiteiten en producten te verduurzamen. Met onder meer een verlaging van het grondstofverbruik en een efficiënter gebruik van pvc gedurende de hele levenscyclus, is een van de hoofddoelen van het programma het zo circulair mogelijk maken van pvc. VinylPlus ontwikkelde dan ook een eigen keurmerk, het VinylPlus® Product Label, dat wordt toegekend aan pvc-bouwproducten waarvoor circulaire criteria werden gehanteerd bij fabricatie. Experten in circulair bouwen, zijn enthousiast over het nieuwe duurzaamheidslabel.

Het VinylPlus-programma focust op vijf hoofdopdrachten: het efficiënter gebruik van pvc gedurende de hele levenscyclus, het reduceren van schadelijke emissies, het verduurzamen van de additieven, een verlaging van het energie- en grondstofgebruik en het ontwikkelen van een bewustzijn rond duurzaamheid doorheen de hele waardenketen.

In het kader van het programma heeft VinylPlus samen met de onafhankelijke onderzoeksinstantie Building Research Establishement (BRE) en de ngo The Natural Step het VinylPlus® Product Label ontwikkeld, een label dat wordt toegekend aan duurzame pvc-producten voor de bouwsector en inkopers zo helpt bij het selecteren van de meest duurzame bouwproducten uit pvc. Het is gebaseerd op een systeem van evaluatiecriteria rond de meest recente principes rond verantwoord omspringen met grondstoffen en duurzame ontwikkeling. Het VinylPlus® Product Label verzekert de inkopers van gecertificeerde pvc-bouwproducten dat de fabrikant een paar kritische elementen voor duurzaamheid en circulariteit in rekening heeft gebracht.

Bedrijven die het VinylPlus® Product Label inmiddels hebben behaald zijn onder meer DeceuninckEpwin Window SystemsFinstralGealanInternormRehauSalamanderSchücoVeka en Verseidag.

Klik hier voor het volledige artikel op circubuild.be.