Doorzoek volledige site
17 november 2020

Architectuur kan beweging en sport stimuleren

Illustratie | © Troldtekt
Illustratie | © Troldtekt
Illustratie | © Troldtekt

Architectuur kan mensen motiveren om meer te bewegen en zo bijdragen aan een betere volksgezondheid. Door bestaande architectuur te vernieuwen en slim te benutten, in plaats van nieuwe constructies te bouwen, kan beweging worden bevorderd en worden mensen samengebracht.

Kinderen in beweging brengen

Het interieurontwerp van scholen heeft een grote invloed op het activiteitenniveau van kinderen. Het Deense project Skole + onderzocht hoe de vernieuwing van bestaande architectuur de beweging van kinderen bevordert. In dit project wordt beweging op totaal andere manieren en op compleet nieuwe plaatsen geïmplementeerd dan we gewend zijn. 

Een van de scholen in dit project, Søndervangskolen in Aarhus, Denemarken,  slaagde erin door een ingrijpende renovatie kinderen meer te laten bewegen tijdens de schooldag. Architecten hebben in de gangen een ‘bewegingspad’ gecreëerd, waarlangs zich  verschillende activiteitenstations bevinden die zijn aangepast aan kinderen in de leeftijdsgroep waarvoor de activiteiten bedoeld zijn. Zo wordt bewegen en spelen een integraal onderdeel van de schooldag. Uit beoordeling van het project blijkt dat leerlingen de nieuwe faciliteiten intensiever en zelfs innovatiever gebruiken dan gepland.

 

Niet meer naar de sportschool

Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kunnen door architectuur gemotiveerd worden om in hun dagelijks leven meer te bewegen. Sport, beweging en een actief dagelijks leven hoeven niet langer hand in hand te gaan met een lidmaatschap bij de plaatselijke sportvereniging. Steeds meer jongeren keren sportverenigingen de rug toe en zijn op zoek naar flexibelere manieren om te kunnen sporten waar en wanneer ze willen. Gemeenten en planners zijn zich daardoor bewuster geworden van het integreren van beweging in de dagelijkse omgeving

In veel Noord-Europese steden duiken informele activiteitenomgevingen op om burgers in beweging te krijgen, in de vorm zijn van skateparken, straatsportfaciliteiten, outdoor fitness en multifunctionele sportterreinen. Niet iedereen zal in eerste instantie aangetrokken zijn tot sporten in het openbaar, met mogelijk de hele stad als toeschouwers. Door een open architectuur, waarbij er weinig omheiningen en barrières zijn, en de plek geschikt te maken voor allerlei soorten activiteiten, worden mensen sneller naar binnen geleid.

In Aalborg is een oud industrieel gebouw getransformeerd tot een geasfalteerd straatsportcentrum, genaamd Streetmekka, bedoeld om het gemeenschapsgevoel tussen kinderen van verschillende leeftijden en culturele achtergronden te versterken. De architectuur is er gericht op het stimuleren van de sociale interactie, door bijvoorbeeld een enorme multiplex trap die zowel geschikt is voor ontspanning als verschillende oefeningen.

Duurzame en flexibele materialen

Sport- en bewegingsactiviteiten genereren doorgaans veel lawaai. Op scholen met een hoog activiteitsniveau is het nodig om extra aandacht te besteden aan de akoestiek, maar ook in sportfaciliteiten met veel ruw beton vormt de akoestiek vaak een uitdaging. Niet alleen die akoestiek, maar ook factoren zoals balstoten en vocht in zwembaden spelen mee in de materiaalkeuze. De materialen en het interieurontwerp moeten dus intensief gebruik kunnen weerstaan.

Troldtekt akoestische oplossingen zijn een populaire keuze voor ruimtes waar de focus op beweging ligt, van sportcentra en zwembaden tot scholen en culturele centra. De robuustheid en sterkte van cement en het natuurlijk ademend vermogen van hout geeft de panelen hun superieure akoestische eigenschappen, waardoor de nagalmtijd beperkt blijft - een belangrijke factor in ruimtes waar fysieke activiteit plaatsvindt. Tegelijkertijd kunnen de panelen vocht opnemen en afgeven, zodat ze na verloop van tijd een stabiele vorm behouden, zelfs in omgevingen met wisselende luchtvochtigheid.

Daarnaast is een breed scala aan plafond- en wandconstructies met Troldtekt getest – en goedgekeurd -  op balimpact en zijn er diversen designoplossingen beschikbaar.

GERELATEERDE DOSSIERS