Doorzoek volledige site
24 november 2020

Eerste monografie rond Belgisch architectenbureau URA gepubliceerd

Illustratie | A+

A+ Architecture in Belgium brengt samen met Bozar Books en Koenig Books de eerste monografie uit van het Belgische architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck. Het toont het overzicht van hun architectuurpraktijk van bij de opstart in 2002 tot en met 2020.

Yves Malysse en Kiki Verbeeck doopten hun bureau om tot URA in 2010, initieel werkten ze samen met Joost Verstraete onder de naam UR. Sinds de oprichting heeft het bureau een sterk portfolio van publieke projecten opgebouwd, waaronder de turnzaal in Ukkel (KAU), het revalidatiecentrum in Ninove (RLN), de jeugdherberg (JGK) en het woonzorgcentrum in Kortrijk (WZK). Inmiddels is URA uitgegroeid tot een vaste waarde in het Belgische architectuurlandschap. Het bureau werd al meermaals genomineerd voor de Mies Van der Rohe Award en sleepte verschillende internationale prijzen in de wacht, waaronder Architizer Award, Bigmat Award, Belgian Building Awards. 

Van bij het begin ontwikkelde URA synchroon twee manieren van werken. Enerzijds onderzoeken zij op een intuïtieve manier op welke wijze een gebouw zich kan nestelen in de context. Anderzijds werken ze op een zeer pragmatische en analytische manier met het programma. In het nieuwe boek krijgt de lezer een inkijk in hun werk, dat de grens houdt tussen het rationele en het emotionele, het pragmatische en het intuïtieve, het functionele en het buikgevoel.

Deze publicatie toont 20 projecten aan de hand van foto’s, plannen en tekeningen. Het boek wordt ingeleid door de Britse architect en schrijfster Helen Thomas. Onderzoeker en architectuurcriticus Christophe Van Gerrewey gaat in z’n essay dieper in op de werkwijze van URA, en plaatst het bureau in een historisch en cultureel kader. In een interview met Lisa De Visscher en Iwan Strauven lichten Yves Malysse en Kiki Verbeeck hun projecten, methodologie en referenties verder toe.

De publicatie verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling Solid Senses over het werk van het bureau URA, die in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel van 10 november 2021 tot 16 januari 2022 loopt. De tentoonstelling behoort tot de reeks van monografische tentoonstellingen, opgestart door A+ Architecture in Belgium en BOZAR in 2019, gewijd aan Belgische architectenbureaus die de laatste jaren internationale aandacht hebben genoten.

GERELATEERDE DOSSIERS