Doorzoek volledige site
27 november 2020 | LIESBETH VERHULST

Het Leietheater van TRANS en V+ in boekvorm

Illustratie | Borgerhoff & Lamberigts

TRANS architectuur | stedenbouw is een in Gent gevestigde ontwerppraktijk die werd opgericht in 2011. Het is een team getalenteerde en gedreven architecten en stedenbouwkundigen onder leiding van Bram Aerts en Carolien Pasmans. Op korte tijd heeft het bureau een sterke reputatie opgebouwd als deel van een veelgeprezen generatie ontwerpers. Het boek 'As a theatre' beschrijft het ontwerpproces en de realisatie van het Leietheater in Deinze. TRANS architectuur | stedenbouw en V+ wonnen in 2012 samen de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. Het ontwerpteam stelde tijdens de wedstrijdfase een alternatieve site voor aan de opdrachtgever. Daardoor ontstaat een groot park dat tot aan de Leie reikt. Het theater kwam bovendien op belangrijke zichtassen te staan en werd zo aanwezig gesteld in de stad. Het Museum van Deinze en de Leiestreek dat wat op drift was geraakt in de open ruimte van de oude Leiearm wordt gekadreerd en is opnieuw het culturele hart van Deinze. 

“TRANS architectuur | stedenbouw ontwerpt ruimte op de achtergrond, ten dienste van het leven dat er zich kan ontplooien. Af en toe treedt de ruimte naar voren en verduidelijkt iets wat we allicht al kenden, om terug te verdwijnen in een nabije afwezigheid.” Die visie blijkt ook uit het Leietheater, dat ‘een stap opzij’ doet. Het gebouw speelt een sleutelrol in het aanscherpen van de open ruimte en het terug zichtbaar maken van het patrimonium van Deinze. 

TRANS werd als winnaar aangeduid in talrijke wedstrijden zoals onder meer het RITCS in Brussel, het Cultureel Centrum Ensemble in Gentbrugge, de mixed-use Dockside-toren in Brussel en het Leietheater Deinze dat onlangs voor het publiek werd geopend. Het bureau werkt aan complexe, grootschalige stadsontwerpen in Hasselt, Pelt, Turnhout, Gent en Eeklo. In samenwerking met Carmody Groarke en RE-ST werd TRANS aangeduid als winnaar van de internationale ontwerpwedstrijd voor het Design Museum Gent.

Bram en Carolien zijn toegewijde lesgevers aan de Katholieke Universiteit van Leuven, de Universiteit Antwerpen en voorheen ook aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst. Beiden geven ze nationaal en internationaal lezingen over architectuur en stedenbouw.

TRANS werd genomineerd voor de EU Mies van der Rohe Award 2019, laureaat voor de Architectuurprijs Vlaams-Brabant 2015 en 2017, de Belgian Buildings Awards 2019, de Real Estate Awards 2019, BigMat awards 2019. In 2019 werd TRANS ook geselecteerd als finalist voor de Jo Crepain Awards voor de meest innovatieve praktijk in Vlaanderen. 

Het werk van TRANS wordt (inter)nationaal gepubliceerd. In 2018 werd een eerste monografie over het werk van de praktijk gepubliceerd bij nai | 010 uitgevers.