Doorzoek volledige site
30 november 2020

Rustig wonen omringd door groen en water in Riva van MaMu Architects

Illustratie | Patrick Van Gelder
Illustratie | Patrick Van Gelder
Illustratie | Patrick Van Gelder
Illustratie | Patrick Van Gelder
Illustratie | Patrick Van Gelder
Illustratie | Patrick Van Gelder
Illustratie | Patrick Van Gelder
Illustratie | Patrick Van Gelder
Illustratie | Patrick Van Gelder
Illustratie | Patrick Van Gelder
Illustratie | Patrick Van Gelder

In opdracht van Immo Top Invest realiseerde MaMu Architects woonproject Riva langs het water in Hasselt. Er is gestreefd naar een modern en uniek ontwerp waarbij goed nagedacht werd over het creëren van een optimaal wooncomfort. Wooncomfort begint bij een attractieve ligging. Het perceel – op de grens van een verkaveling en het Albertkanaal met een aangrenzend natuurgebied, dichtbij het stadscentrum - bood de ontwerpers een zeldzaam evenwicht tussen het stadsleven en de natuur. Deze unieke locatie vormt het startpunt voor de ontwikkeling van een luxueus concept bestaande uit 14 nieuwbouwappartementen. De ontwikkelaar volgde de visie van MaMu Architects en verleende het bureau hierin een carte blanche.

Om alle appartementen een unieke relatie te geven met het hoger gelegen kanaal, is er bewust gekozen om geen appartementen onder te brengen op de gelijkvloerse verdieping, maar deze volledig in te richten als een open/transparante parkinginfrastructuur. Alle appartementen kennen zo een bijzonder goede situering, waarbij iedere bewoner kan genieten van een adembenemend vergezicht over het kanaal. Door de parkinginfrastructuur af te werken in zwart staalwerk krijgt het gebouw een zwevend effect. De groene omgeving wordt optisch doorgetrokken onder het gebouw, rechtstreeks de woonwijk in.


Doorzichten

Om het luxueuze concept verder door te trekken werd er naast een uniek materiaalgebruik gewerkt met doorzichten, terrassen aan beide zijden of rondom. Ook de hoge plafonds zorgen voor een gevoel van ruimtelijkheid. Alle leefruimtes en -keukens zijn georiënteerd van de zijde van de verkaveling naar de zijde van het kanaal en zijn aan beide zijden voorzien van grote schuiframen met toegang tot een privatief terras. Hierdoor hebben de bewoners aan één kant een rustige buitenplek met een prachtig kanaalzicht en kunnen ze aan de andere kant genieten van een zuidelijk georiënteerd terras.


Kenmerkende gevel

Om aansluiting te zoeken bij de kleinschaligere grondgebonden woningen van de verkaveling werd het gebouw zo transparant mogelijk ontwerpen en voorzien van optimale gevelverdeling. Het afwisselend spel van ten opzichte van elkaar verspringende vlakken en open en gesloten delen creëert optisch een gebouw met veel afwisseling en geleding. Door dit geheel in een sober en natuurlijk materialenpalet af te werken, sluit dit gebouw naadloos aan op de verkaveling en het kanaal.

Voor de gevelafwerking is gebruik gemaakt van niet-alledaagse materialen. De dichte gevelvlakken zijn uitgevoerd in een schakering van witte en zwarte aluminium cassettes afgewisseld met zandkleurige keramische grootformaattegels. De keuze voor een keramische gevelbekleding in plaats van natuursteen was een logisch gevolg van het gewenste voegenpatroon: zo min mogelijk voegen en liefst enkel verticaal. Om een zo massief mogelijke uitstraling te bekomen werden alle hoekverbindingen van de keramische gevelbekleding uitgevoerd in verstek. De terrassen worden omboord door een transparante glazen balustrade zonder bovenregel. De gelijkvloerse garage is afgewerkt met een open zwart, stalen frame en kokerprofielen. Ter hoogte van de inkomhallen en privatieve garageboxen werd het open frame vervangen door een vlakke stalen plaat, eveneens afgewerkt met kokerporfielen. Deze volledig op maat ontwerpen structuur is verder doorgetrokken in het interieur van de gemeenschappelijke traphallen.


Buitenaanleg

Ook de buitenaanleg van het perceel en de verlichting werd mee opgenomen in het architectuurontwerp. De omgeving rondom het project werd zoveel mogelijk bewaard, hersteld en versterkt met streekeigen beplanting. De functionele verhardingen zijn kleinschalig en worden maximaal in het groen geïntegreerd. Buitenarmaturen werden beperkt om mogelijke overlast naar de verkaveling te vermijden.