Doorzoek volledige site
01 december 2020 | LIESBETH VERHULST

BeL Sozietät für Architektur en Bureau Bouwtechniek transformeren oude drukkerij in Izegem tot bruisende cultuurfabriek

Illustratie | BeL Sozietät für Architektur
Illustratie | BeL Sozietät für Architektur
Illustratie | BeL Sozietät für Architektur
Illustratie | BeL Sozietät für Architektur
Illustratie | BeL Sozietät für Architektur
Illustratie | BeL Sozietät für Architektur

Het Duitse BeL Sozietät für Architektur gaat in samenwerking met Bureau Bouwtechniek de oude drukkerij Strobbe in het West-Vlaamse Izegem transformeren tot bruisend cultureel centrum. Zowel de bibliotheek, de kunstacademie als het stadsarchief krijgen een nieuwe thuis in de prachtige drukkerij in het hart van de stad. De schoonheid van het bestaande gebouw wordt daarbij maximaal bewaard. Ook de betrokken studiebureaus vormen een Belgisch-Duits team: Mouton, imagine structure GmbH (stabiliteit), HP Engineers, Transsolar KlimaEngineering (technieken), Daidalos Peutz (akoestiek) en Bureau Bouwtechniek (EPB).

Het bouwprogramma wordt bepaald door een hybride combinatie van verschillende gebruikers. Aangezien enkele van de belangrijkste openbare gebouwen van de stad stilaan verouderden, te klein of ontoereikend zijn voor de huidige vraag, heeft de Stad Izegem besloten de Openbare Bibliotheek, de kunstacademie Art'IZ en het Stadsarchief te bundelen tot een nieuw cultureel centrum binnen de bestaande structuur van de prachtige drukkerij in het hart van Izegem. De synergie tussen deze instellingen resulteert in een maatschappelijk geheel, waarin elke Izegemnaar is opgenomen.


Synergieën

De schoonheid van de structuur van het bestaande gebouw wordt maximaal bewaard en is bijgevolg bepalend voor de organisatie van het programma. De donkere benedenverdieping, vroeger de opslagruimte voor papier, zal het stadsarchief huisvesten. De eerste verdieping van de grote voormalige productiehal wordt omgevormd tot bibliotheek. Ze is gekenmerkt door glazen wanden aan alle zijden en slechts enkele slanke kolommen die de betonnen balken ondersteunen, die de bibliotheekruimte overspannen: de nieuwe huiskamer van de stad. Een grote trap die een vlotte overgang voorziet van het publiek domein naar deze "piano nobile", kan bovendien omgevormd worden tot een auditorium. De kamers van de kunstacademie bevinden zich in de goed verlichte kantoorvleugel van het gebouw, direct verbonden met de openbare ruimtes van de bibliotheek om een maximum aan synergiën mogelijk te maken.

“Door een intelligente schikking van de ruimtes en een polyvalente inscriptie hebben we niet alleen een verscheidenheid aan synergieën kunnen creëren, maar ook een open plattegrond kunnen realiseren die resulteert in een minimum aan ruimte die moet worden toegevoegd aan de reeds bestaande structuur”, klinkt het bij de ontwerpers.

Het multifunctionele karakter van het gebouw vraagt om specifieke grenzen en overgangen die soms in contrast staan met de eisen op het gebied van brandveiligheid en geluidsisolatie. Om het open vloerkarakter van het gebouw te behouden, wordt gebruikgemaakt van grootschalige akoestische scheidingen.
 

Duurzaam behoud

Een van de zelfregulerende regels was om zoveel mogelijk van de structuur en de geschiedenis van het gebouw te behouden. Duurzaamheid wordt daarbij niet alleen in ecologische zin bereikt, maar ook door respect te tonen voor de inspanningen die in het verleden al in het gebouw werden gedaan. Dit betekent een zorgvuldig onderzoek naar de structuur en subtiele ingrepen om de industriële structuur bewoonbaar te maken.

Door een aansluiting op het stadsverwarmingsnet en een combinatie van zonne-energie (thermische energie) wordt de lagere isolatiewaarde van de bestaande gevels gecompenseerd.


Als alles volgens plan verloopt, gaan de werkzaamheden van start in september 2022, om de cultuurfabriek in de zomer van 2024 te kunnen openen. 

GERELATEERDE DOSSIERS