Doorzoek volledige site
01 december 2020

Dunnere sandwichpanelen: betere prestaties en veel tijdwinst

Illustratie | © Kingspan Panels

Betere brandprestaties en thermische eigenschappen met dunnere sandwichpanelen: dat zijn de belangrijkste troeven van de QuadCore® panelen van Kingspan. QuadCore® is een door Kingspan zelf ontwikkeld isolatieschuim. Het heeft een kleinere gesloten celstructuur waardoor nog betere isolatiewaarden worden behaald met dunnere panelen. Een opeenstapeling van eisen, zoals over thermische prestaties, leidt vaak tot een dikker gevelpaneel. QuadCore® bewijst dat het ook dunner kan.

Ten opzichte van een standaard PIR- paneel is een QuadCore® sandwichpaneel ruim 12 % dunner. Een 100 mm dik PIR paneel wordt zo een 88 mm dik QuadCore® paneel. Om dezelfde Rc-waarde van 4,50 of U-waarde van 0,24 te behalen zou er zelfs tweemaal zoveel minerale wol nodig zijn. Het is zaak de CO2-uitstoot te minimaliseren, niet te compenseren. Toepassen van minder materiaalgebruik tijdens de allereerste productie is hier een heel goed voorbeeld van. De invloed van QuadCore® op de CO2-voetafdruk is dan ook significant.

 

Uiterst duurzame materialen

Het lichtere gewicht van de QuadCore® panelen zorgt eveneens voor minder druk op de fundering. Daarnaast maakt het gebruik van kortere schroeven en minder grote hulpstukken mogelijk. Ook esthetisch levert QuadCore® een bijdrage. Dit dankzij het smallere plooiwerk, wat fijner werkt en esthetischer oogt. De panelen zijn bovendien opgebouwd uit materialen met een verantwoorde herkomst (volgens de BES 6001 norm) en die geschikt zijn voor hergebruik. Zo zijn ze absoluut circulair inzetbaar. In totaliteit zorgt QuadCore® voor maar liefst 22 % minder schaduwkosten op productniveau dan standaard PIR sandwichpanelen. Door deze voordelen schakelen montagebedrijven en duurzame investeerders steeds vaker over naar Kingspan dak- en gevelpanelen met QuadCore® isolatiekern.

 

Praktische voordelen

Naast uitstekende thermische prestaties en een superieure bijdrage aan brandveiligheid, duurzaamheid en circulariteit, onderscheidt QuadCore® zich ook op praktisch vlak. Zo winnen montagebedrijven heel wat tijd bij het lossen van het pakket. Er zitten meer dunnere panelen in een pakket, wat op zijn beurt leidt tot een minder aantal pakketten op de werf. De panelen zijn ook lichter en dus beter hanteerbaar en sneller op hun juiste positie.

Ook wat de montage zelf betreft, toonden verschillende projecten met verticale montage al aan dat QuadCore® panelen sneller gemonteerd worden. Zo is een steenwolpaneel bijvoorbeeld veel zwaarder en dus moeilijker te plaatsen. AWP QuadCore® sandwichpanelen zijn daarnaast beschikbaar in werkende breedtes tot 1200 mm en RW QuadCore® panelen tot wel 2000 mm breed. Zo bedekt een installateur met één kraanbeweging een heel groot oppervlakte. In totaliteit betekent dit een niet te onderschatten tijdwinst en kostenbesparing die kan oplopen tot duizenden euro’s. En dit door middel van besparingen op de energierekening, arbeid en materiaal.

 

Doorgedreven innovatie

De combinatie van de eigenschappen van de QuadCore® panelen en de integrale ondersteuning door Kingspan Technical Services  zorgt voor een lange levensduur van de paneelsystemen.  Dit wil zeggen dat QuadCore® panelen  op een hoger niveau presteren en de ultieme bescherming bieden tijdens de levensduur van een gebouw. Een zekerheid voor Kingspan partners, eindgebruiker,gebouwen en het milieu.

Dat Kingspan ook ontwikkelt op het vlak van brandveiligheid, bewijst de FM Approval 4882 die QuadCore® kreeg. Daardoor kan het sandwichpaneel ook perfect gebruikt worden in rookgevoelige omgevingen. Verder is Kingspan al vele jaren de weg van de duurzaamheid ingeslagen. Sinds 2010 timmert het aan de weg om in 2020 Net Zero Energy te worden en in 2019 lanceerde het met Planet Passionate een langetermijnstrategie om de impact op mens en milieu zo laag mogelijk te houden.

GERELATEERDE DOSSIERS